Ознака: македонизам

Ангел Димитров: Македонија е неподготвена да ги промени постулатите на македонизмот

Ангел Димитров, копретседателот на мешовитата комисија за историски прашања, продолжува со своите контроверзните изјави. По одржувањето на последниот состанок на македонско-бугарската комисија, Димитров за бугарскиот...

Воин Божинов: Македонизмот е ментално отстапување

Воин Божинов, бугарски историчар и член на Институтот за историски истражувања при Бугарската академија на науките, во своето интервју за бугарскиот медиум БНР посочи...

Македонизам, македонство и македонољубие – не е исто!

Го гледам оној ден лидерот на ВМРО-ДПМНЕ на телевизија како упорно повторува дека ќе го врати македонизмот на политичка сцена. И воопшто не е...

Борба за слободна и самостојна Македонија

Македонизмот во илинденската епоха низ факти (1893- 1909) (5) Пишува проф. д-р Михајло Миновски Од Охрид, Струга, Воден и од други места жителите писмено се обраќаат...

Можно ли е враќање на македонизмот?

Нашата држава е прекрстена и тоа е факт. Македонија не беше воено поразена од Грција ама потпиша капитулантски договор со кој прифати да се...

Нашизам: 100 години подоцна

Пред неколку дена еден колега се консултира со мене околу темата на магистерската теза на негова кандидатка. Фрлив поглед и му велам дека тоа...

Просветител и апостол на македонизмот

Се чествува денот на свети Климент Токму дејноста на св. Климент и историската улога на Охридската книжевна школа се втемелени во континуитетот на македонскиот културноисториски...

НА МАСА МАКЕДОНИЗАМ, ПОД МАСА ХЕЛЕНИЗАМ

Повод: Колумната на проф. д-р Н. Проева, под насловот,,Името Македонија од античко време до денес“ Г-ѓа Проева долго ја немаше во печатените медиуми. Се...

Демакедонизација наместо македонизам

Македонизмот, како идеологија, како намера или како движење, без разлика кој го измислил, кој го поткревал или поддржувал, се покажа како најуспешен проект на...