Ознака: македонец

Игор Димовски – четвртиот Македонец што го преплива Ла Манш

По Нико Нестор, Атина Бојаџи и Томи Стефановски, Игор Димовски беше следниот наш маратонец што го совлада каналот Ла Манш. Како пионер освојуваше медали...

Македонецот Игор и Филипинката Георинда со љубов споија два континента

Плановите засега ни се врзани за Скопје, но ако ни се укаже добра можност немам ништо против да живееме и на Филипините, со тоа...

Хрватскиот Македонец Горан Калоѓера (2)

Да. Идентитетското докусурување на Македонците драг читателу, сега е и очигледниот обид на нашата квислиншка влада за уривање и на македонско-хрватските пријателски и културолошки...

Ансамбл што ја раскажува приказната за радоста и болката на Македонецот

„Танец“ има поставено високи стандарди за негување и обработка на македонската песна, игра и свирка, уште во 1949 година и нив ревносно ги почитува...

Прв Македонец во „Куќата на славните“

ТОМИ СТЕФАНОВСКИ (1) Резултатите постигнати во маратонското пливање му обезбедија место меѓу најславните светски спортисти. Томи Стефановски во четиридецениското занимавање со пливањето беше победник во...

Како од Македонец да направиш Кинез

„Да се има или да се биде?“ од Ерих Фром. Имавме седумнаесет-осумнаесет години кога ја читавме, на српски. Книга што тогаш, во Титова Југославија,...

Борјан Пановски – Македонец што ќе едри преку Атлантикот

Ние сме добро подготвени, ги поминавме речиси сите можни обуки, ни изјави Борјан Пановски, кој ќе биде дел од шестчлен екипаж (крузер „бенето 57“,...

Македонецот се препознава и во ликот на Александар Македонски

Весникот „Нова Македонија“ во неколку продолженија ќе го објави политичкиот фељтон, под заеднички наслов „Идентитет, меморија, заборав“, од професорот Илија Ацевски. Во текстовите професорот...

Гоце Делчев е Македонец и за тоа нема пазарење

ЗА ИСТОРИСКАТА НАУКА НЕМА ДИЛЕМИ Она што со сигурност е јасно како ден е дека целокупното револуционерно дело на Гоце Делчев е поврзано со борбата...

Уапсен Македонец во Црна Гора поради затајување данок од 100.000 евра

Според црногорската полиција, во Херцег Нови полицијата го уапси Македонецот И.А. (45) поради затајување на данок и придонеси во висина од речиси 100.000 евра. За...