Ознака: „Македокс“

Заврши Патувачкото кино на „Македокс“ во Скопскиот регион

Патувачкото кино на единаесеттото издание на Македокс годинава се одвиваше во Скопскиот регион. Патешествието на магаренцето натоварено со документарни и анимирани филмови се одржа...

Патувачкото кино на „Македокс“ годинава ќе патува по скопската околија

Магаренцето на „Македокс“, познато по својот инает, и годинава ќе патува и ќе посети неколку села. Сепак и во неговиот инает има зрнце разум...

„Македокс“ ќе трае онлајн до 20 септември

По доделувањето на наградите на 26 август завршија проекциите на документарни филмови во Парк МКЦ и во летното кино на Кинотеката, но 11. Македокс...

Плодна дискусија на второто издание на форумот „МакеКоПроДокс“

Во рамките на 11-от „Македокс“ се одржува второто издание на форумот „МакеКоПроДокс“, кое се реализира со поддршка од програмата Креативна Европа - МЕДИА Деск МК...

Македонски премиери на „Нејзиното семејство 2010-2019“ и „Професорот“ прикажани на „Македокс“

Во летното кино на Кинотеката премиерно вчера беше прикажан филмот „Нејзиното семејство 2010-2019“ на Елизабета Конеска, додека во Парк МКЦ публиката на „Македокс“ го...

Премиера на документарецот „Сите ќе умреме“

Паркот кај МКЦ е доволно голем за да собере многу заинтересирани за премиерното прикажување на филмот „Сите ќе умреме“ на Сашко Потер Мицевски. Интересот...

Дебата „Расплеткување на мрежата“ одржана на 11-от „Македокс“

Проекцијата на документарниот филм „Фатени во мрежа“ (Чешка, Словачка / 2020 / 100 мин.) на Вит Клусак и Барбора Чалупова беше предлошка за дебатата „Расплеткување...

„Македокс“ продолжува со проекција на осум филма секоја вечер

Филмската програма на 11-от Фестивал на креативен документарен филм „Македокс“ продолжува со проекција на осум филма, четири кратки и четири долгометражни, секоја вечер на...

„Куршумли-ан“ е објект во кој тишината најгласно зборува

Почна 11-от „Македокс“ Иако „Куршумли-ан“ нема да биде во функција за филмските проекции од програмата на 11-то издание на фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“,...

Осум филмови ќе бидат прикажани во МКЦ и Кинотека во рамки...

Филмската програма на 11. Фестивал на креативен документарен филм „Македокс“ почна на 19 август со проекции во Парк МКЦ и во Кинотеката на РСМ. Во...