Ознака: лица со попреченост

Влада: Со силно темпо го фаќаме ритамот за имплементација на Конвенцијата...

Владата, во координација со Национално координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ОН за правата на лица со попреченост, предничи и ги промовира и...

Ученици со попреченост од средните училишта во Скопје ќе добиваат стипендии

Во средните училишта на Град Скопје, 25 ученици со попреченост ќе добиваат стипендии во текот на 9 месеци, а висината на стипендијата е 3.000...

МТСП: Негата за трето лице и понатаму ќе се исплаќа, се...

Министерството за труд и социјална политика (МТСП) во Предлог- законот за социјална заштита којшто е во завршна фаза на подготовка не ги крати, туку...

Секој ден е важен за лицата со попреченост

Не само 3 декември, туку секој ден е важен за лицата со попреченост, беше пораката испратена на манифестација под мотото „И јас можам“, во...

Хелсиншки комитет: Пристапноста и натаму проблем за лицата со попреченост

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија смета дека во однос на унапредувањето на животот на лицата со попреченост и остварувањето на нивните...

Формирано национално тело за унапредување на правата на лицата со попреченост

Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост попладнево во Владата одржа конститутивна седница. Телото е формирано...

3друженија на лица со попреченост бараат потранспарентна и поефикасна помош од...

Ефективна, транспарентна и ефикасна распределба на приходите од игри на среќа и забавни игри кон организациите на лица со попреченост од страна на државата,...

Нова веб страница на МИОА достапна и за лицата со попреченост

Министерството за информатичко општество и администрација од денеска има нова веб страница, достапна и за лицата со попреченост. - Продолжувме со реализација на мерки и...

Модна линија за лица со попреченост

Модниот дизајнер Томи Хилфигер пушта во продажба нова колекција прилагодена за лица со различни видови попреченост. Хилфигер всушност лани ја покрена линијата облека за лица со...