Ознака: ликовни уметници

Се одлага „Малиот битолски Монмартр“

За прв пат од неговото основање, „Малиот битолски Монмартр“ годинава ќе се одржи без учество на младите ликовни уметници. Организаторот на Манифестацијата и идејниот творец...

Започнува меѓународната „Ликовна колонија Михајлово“ 2019

Традиционално со ликовна изложба и годинава ќе започне меѓународната „Ликовна колонија Михајлово“ Кавадарци 2019 за која е најавено учество на педесетина ликовни уметници. Вечерва во...

Навидум слични, а дијаметрално различни ликовни светови

Тони и Емил Шулајковски, ликовни уметници Емил во своите слики негува типичен експресионистички израз со доминантна лирска апстракција, дополнета со повеќеслојна текстура и изразит контраст,...

Ликовниот педагог што покрај децата остана дете и во деветтата деценија

Кога во октомври 1981 година, на тогашниот министер за образование Анатолиј Дамјановски, средовечниот ликовен педагог, кој работеше како учител по ликовно воспитување во ОУ...