Ознака: Лидија Димковска

„Чаша на бесмртноста – Велењица“ за Лидија Димковска

На меѓународниот поетски фестивал „Лириконфест“, кој во ограничено издание се одржа изминатите денови во Велење, Словенија, на Лидија Димковска ѝ беше доделена највисоката фестивалска...

Лидија Димковска напишала роман за трагедијата на неприпаѓањето

Овој роман на забележителен начин ги обработува и семејните односи, особено тешката положба на жената во состав на патријархалното општество, во кое да се...

Писателката Лидија Димковска меѓу номинираните за наградите „WoW“

Се бараат хероини на секојдневието, жени борци за еднаквост и женски права, за заедничкото и заедницата. Наградите ќе бидат презентирани еднаш годишно, секој март,...

Лидија Димковска ја промовира новата книга

Промоција на новата книга од Лидија Димковска, насловена „Кога заминав од Карл Либкнехт“, во издание на „Или-или“, ќе се одржи вечерва, во 21 часот,...

„Кога заминав од Карл Либкнехт“ – раскази на Лидија Димковска

Од печат излегува новата книга „Кога заминав од Карл Либкнехт“ на наградуваната македонска писателка Лидија Димковска, во издание на „Или-или“. По ангажираната поезија во...

Eвропска награда за литература за Лидија Димковска

Традиционално и оваа година свечено се доделија европските награди на литература, при што специјалното признание европско културно наследство за 2018 година ѝ беше доделено...

Лидија Димковска во трка за престижна награда на ЕУ

Краткиот расказ со наслов „Кога заминав од Карл Либкнехт“ на македонската писателка Лидија Димковска е во конкуренција на литературен конкурс, отворен по повод 10...