Ознака: лек

ЕМА го препорача лекот на „Мерк“ за лица со тешка форма...

Европската агенција за лекови (ЕМА) го препорача експерименталниот лек на компанијата „Мерк“ да се дава во првите пет дена од почетокот на симптомите на...

Се засилува трката помеѓу „Фајзер и „Мерк“ за експерименталните лекови против...

Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден планира да набави десет милиони таблети од лекот на „Фајзер“ за третман на коронавирусот. Набавката на лекот ќе...

„Фајзер“ ќе дозволи земјите во развој да го произведуваат лекот против...

Американската компанија за лекови „Фајзер“ склучи договор со кој дозволува нејзината експериментална таблета за лекување од Ковид-19 да се произведува и продава во 95...

ЕМА одобри два лека против ковид базирани на антитела

Европската агенција за лекови (ЕМА) објави дека за првпат одобрила пласирање на пазарот на Европската унија на два лека засновани на антивирусни моноклонални антитела...

Велика Британија ги одобри таблетите молнупиравир за лекување од коронавирус

Велика Британија е првата земја во светот што ја одобри употребата на антивирусни таблети кои би можеле да помогнат во борбата против коронавирусот. Ова...

Лекот „молнупиравир“ ќе биде достапен и во Македонија

Министерството за здравство ја информира јавноста дека ќе го набави лекот „молнупиравир“ против ковид-19. Министерството стапило во контакт со производителот на лекот, компанијата МСД,...

Гејтс вети 120 милиони долари за зголемување на достапноста на „молнупиравир“

Во одредени богати земји новиот лек против ковид-19, „молнупиравир“, би бил достапен до крајот на годинава. Но, во посиромашните земји, каде што нема пристап...

Новиот лек против ковид-19 нема да ги одмине посиромашните држави?

Деновите во кои земањето апче ќе може да ги спречи тешките случаи и да ја намали смртноста на заболените од ковид-19 речиси се на...

Новиот лек на „Мерк“ не му дозволува на коронавирусот да го...

Експерименталниот лек против ковид-19 на компанијата „Мерк“, „молнупиравир“, ќе мора да се консумира со додатни лекарства, во таканаречен „ковид-коктел“, со цел да се намали...

Научниците ја засилуваат потрагата по лекот за „долгиот ковид“

За милиони пациенти кои го прележале коронавирусот, таканаречениот „долг ковид“ и понатаму претставува проблем. Тие чувствуваат исцрпувачки симптоми, вклучувајќи замор и отежнато дишење. Неизвесноста...