26.8 C
Skopje
17.6.2021 - 12:40

Ознака: Лекции

Песните на панонскиот морнар ни беа животни лекции

Каде и да одам, во Љубљана, Белград, Загреб, Сараево, Скопје, јaс сум со моите. Секогаш ги почитувам разликите, но уште повеќе сличностите. Па иако...

Научени лекции од пандемијата

Свои размислувања и искуства на пет исти прашања, за „Нова Македонија“ споделија микробиологот Никола Пановски и епидемиологот Александар Стојанов, кои изминатава година беа во...

Каква лекција може да се научи од пандемијата во Пекинг?

Речиси осум недели, вп Пекинг немаше ниту еден нов случај на коронавирус, немаше локални случаи и животот како да се врати во нормала. Компаниите...

Лекции од шпанскиот грип за епидемијата на коронавирус

По завршувањето на Првата светска војна, пандемија на грип го погоди светот, во која настрадаа најмалку 50 милиони луѓе. Какви лекции можеме да научиме...

Убавина и нега – Седум животни лекции на супермоделката Жизел Бундшен

Супермоделката, активистка и ново лице на најновата козметичка линија на „Диор“, Жизел Бундшен, сподели неколку животни лекции, кои ги објави магазинот „Ел“. Бундшен, која...

Лекциите на Рихтер

Особено ризичен сегмент може да претставуваат дивоградбите. Нивната бројка е огромна и најголем дел беше легализиран и сѐ уште се легализира без да се...

Лекции од падот на Берлинскиот ѕид

Падот на Берлинскиот ѕид во ноември 1989 година означи крај, ама не на целата историја како што анализираше Френсис Фукујама, туку само на едно...

Лекции од германскиот економски модел

Конкурентноста е најветувачкото средство за достигнување и осигурување на просперитетот - Лудвиг Ерхард По Втората светска војна, германската економија лежеше во урнатини. Производството на храна...

Втората светска војна – лекции за историската вистина

Сергеј Баздникин Утре целиот свет ќе одбележува црн датум - точно пред 80 години, на 1 септември 1939 година, германската војска ја преминала полската граница....

Дали Европа ги заборава лекциите од историјата?

Се наметнува потребата од повторување на најважната лекција од Денот Д и воопшто Втората светската војна - сѐ додека земјите соработуваат, тие се успешни,...