4.8 C
Skopje
22.2.2020 - 12:19

Ознака: лажни вести

Сензационализмот и лажните вести во подем во Европа

Анализирани се вкупно 35 земји, од Централна и од Источна Европа, како и од Балканот при што најголемо влошување во однос на медиумската писменост...

Кој е најголем извозник на лажни вести на Балканот?

Истражувањата што беа спроведени во регионот за претходната година покажаа дека од 29 медиуми, кои се означени како извор на политички дезинформации, дури 15...

Клиентелизмот и лажните вести го урнисаа новинарството

Првата работна недела по новогодишните и божиќните празници почна со лоши вести, со кои новинарството во сите балкански земји се претставува во лошо светло....

Дисплеите на ЈСП ги зафати вирусот на лажни вести

Погрешните информации ги оставаат граѓаните долго да чекаат по постојките. Не функционираат ниту дисплеите во автобусите, нема информацииja колку празни места има за седење...

Лажните вести детектирани како главна безбедносна изборна закана

Во пресрет на вонредните парламентарни избори в година ­Иако Македонија, барем колку што е познато, досега не беше предмет на сајбер-напади за време на избори,...

Глобален поредок на вистината наспроти лагата

Иако начините се нови, медиумските манипулации воопшто не се новина. Лажни вести, полувистини, извртувања на фактите... се лиферуваат одамна и од различни мотиви. Од...

Уапсени новинари за ширење лажни вести

Двајца новинари нa албанските медиуми „Сири.нет“ и „Шекули“ се уапсени за наводно објавување лажни вести во кои се најавува катастрофален земјотрес и ги повикуваат...

Кој сега ќе ја демантира вистината

Борбата против лажните вести единствено може да се поттикне преку зајакнување на медиумската писменост, односно преку зголемување на способноста на граѓаните за пристап, разбирање,...

Во кој крај на инката дуваат поединци – припадници на етничките...

Реални проблеми или политикантски калкулации на поединци од помалите заедници во актуелната македонска конјунктура Дали припадниците на малцинствата кај нас, односно помалобројните етнички заедници навистина...

Лажни вести и популизам

Првиот македонски дневен весник „Нова Македонија“ често и многу успешно ја следи и коментира актуелната проблематика со лажните вести и говорот на омраза. Интересно...