12.8 C
Skopje
19.10.2020 - 17:11

Ознака: Лада Шоптрајанова Петровска

ОГЛЕДАЛО

Музички приказни Фотографијата е огледало на ликот. Не секогаш сосема верно, зашто со разни техники се добиваат совршени фотографии, но многу често го покажува она...

Микрокосмос

За творештвото на унгарскиот композитор Бела Барток (1881 - 1945) може да се пишува до бескрај. Тој со својот плоден творечки опус обезбедил место...

Чарли Чаплин, трите прасиња и Брамс

Насловот на оваа музичка приказна можеби изгледа чудно и збунувачки, но не е случаен. Има една нишка што ги поврзува Чарли Чаплин и трите...

Недовршената и галебот

Во една пригода Лист за својот колега Шуберт рекол: „Времето за него било двојно подолго, годините се стискале во месеци и - иако рано...

Осумдесет и осум клавиши

Некаде околу 1700 година италијанскиот градител на харпискорди Бартоломео Кристофори го создал првиот инструмент со клавиши на кој можеле да се добијат динамички нијанси...

Дива

Некои луѓе се благословени - или проколнати - со вонсериска дарба, со талент поголем и од самиот живот. А животот не е секогаш благонаклонет...