Ознака: Лада Шоптрајанова Петровска

„Кавалерија рустикана“ и уште нешто

Во земјата што ја задолжила оперската сцена за навек се родиле многу видни композитори. Од првиот, маестро Пиеро, кој творел во четиринаесеттиот век пред...

Островот на мртвите

За време на едно патување по Медитеранот, швајцарскиот сликар Арнолд Беклинг (1827-1901) видел еден остров што пленел со својата убавина. Подоцна, по сеќавање, го...

Долго чувана тајна

На 22 ноември 1913 година е роден еден од најзначајните британски композитори на дваесеттиот век, Бенџамин Бритн. Да бил Скандинавец или Јапонец што секое...

Војната и композиторите

Оваа приказна е омаж за композиторите учесници во Првата светска војна, во деновите кога се одбележува 100-годишнината од нејзиниот крај. Од 1915 до 1918 година,...

Суеверниот великан

Пред 150 години светот остана посиромашен за еден великан на музиката, за (покрај Верди) најголемиот италијански оперски композитор - Џоакино Росини (29.2.1792 - 13.11.1868)....

… Затоа што мислам дека напредувам…

Пабло Казалс (29.12.1876 - 22.10.1973) бил врвен, брилијантен виолончелист. Верувал дека музиката е божествен начин на срцето да му се кажат прекрасни поетски мисли....

Сто години Бернштајн

Годинава се одбележува стогодишнината од раѓањето на Леонард Бернштајн (1918-1990), американски пијанист, диригент, композитор и педагог, еден од првите музичари од САД закитени со...

Фантастичната „Фантастична“

Едно од најпознатите дела на Хектор Берлиоз (1803 - 1869) е несомнено - „Фантастичната симфонија“. Мене повеќе ми се допаѓа нејзиниот првичен и целосен...

Синема парадизо

Има, така, денови во кои една тема, една мелодија, цел ден ја слушам. Ми плови во мислите, ме разгалува, ме носи во некоја друга...

Поток или море

Во студентските денови една од омилените книги ми беше „Мала хроника на Ана Магдалена Бах“. Втората сопруга на Јохан Себастијан Бах (1685 - 1850)...