11.7 C
Skopje
16.10.2019 - 9:18

Ознака: Лада Шоптрајанова Петровска

Германски реквием

Опусот на Јоханес Брамс (1833-1897) се состои, во најголем дел, од оркестарски и камерни дела. Иако не била многу карактеристична за него, тој ставил...

„Пепелашка“ или „Травијата“

Не постои поубав филм од „Убава жена“. Имав 18 години кога првпат го гледав, а потоа низ животот го гледав неброено многупати. Џулија Робертс...

Лебед

Оксана Бајул, олимписка победничка во уметничко лизгање од 1994 година, за својот ревијален настап во Лилехамер ја одбра музиката на Сен-Санс, неговиот „Лебед“. Шеснаесетгодишната...

Омразениот Прелудиум

Композициите на Сергеј Рахманинов (1873-1943) изобилуваат со исклучителна мелодиска убавина и свежа хармонија, имаат традиционална, но мајсторски изработена, архитектонска структура. Неговата музика се темели...

Латиноамериканската Скала

Лада Шоптрајанова Петровска Во срцето на Латинска Америка, во центарот на Буенос Аирес, почесно место има театарот „Колон“. Многумина не ја знаат оваа оперска куќа,...

Анитра и „Пер Гинт“

Хенрик Ибзен (1826-1906) ја напишал драмата „Пер Гинт“ во 1867 година. Таа е приказна за падот, а потоа и за искупувањето на норвешкиот селанец...

Чудесна ноќ

На средината на дваесеттите години на минатиот век чикашките џезери почнале да се селат во Њујорк, па Њујорк станал мека на џезот и база...

Покана за танц

Долго се верувало дека Валсот бр. 2 на Дмитри Шостакович (1906-1975) е дел од Џез-свитата бр. 2 (од 1938), изгубена за време на Втората...

Ода за Ида

„Музиката е дел од мојот живот, дел од сѐ. Секој ден е ден на ново откритие и јас не гледам начин да преживеам без...

„Кавалерија рустикана“ и уште нешто

Во земјата што ја задолжила оперската сцена за навек се родиле многу видни композитори. Од првиот, маестро Пиеро, кој творел во четиринаесеттиот век пред...