10 C
Skopje
20.10.2020 - 11:28

Ознака: Лада Шоптрајанова Петровска

Вљубен во три портокали

Сергеј Прокофјев (1891 - 1953) е еден од моите најсакани композитори. За жал, неговите композиции ретко се изведуваат кај нас, иако неговиот опус има...

Музиката наспроти предрасудите

Во првите години по создавањето, младата држава Израел почнала да се гради од нула. Под напливот на фашизмот и антисемитизмот, Евреите протерани од различни...

Така зборуваше Заратустра

Вечерва, со „Така зборуваше Заратустра“, Филхармонијата ја отвора концертната сезона 2019/2020 Едно од најпознатите дела на Рихард Штраус (1864-1949), „Така зборуваше Заратустра“, е симфониска поема инспирирана...

Морето, исцелител

„Само случајностите во животот ме доведоа до овде... сепак ја зачував искрената страст кон него. Морето можеби не може да ги измие приморските ридови...

Црвениот шал на љубовта и смртта (балетска приказна)

Судбинска, трагична љубов, љубов што не познава граници - таква била љубовта меѓу Исидора Данкан (1877-1927) и Сергеј Есенин (1895-1925). Американката Исидора Данкан била исклучителен...

Сомнеж

Михаил Иванович Глинка (1804-1857) е основач на руската национална композиторска школа. Иако можеби не бил славен како, на пример, Чајковски, често бил со право...

Најголемиот меѓу најголемите

Зубин Мехта е најголемиот меѓу најголемите диригенти на денешницата. Роден е на 29 април 1936 година во Бомбај (денешен Мумбај), Индија. Првите часови по...

Откорнато од душа

На почетокот на 19 век во лавиринтот од улички во Алфама (четврт во Лисабон) се живеело скромно и тажно. Жалта за морнарите што никогаш...

Јупитер, носител на радост

Густав Холст (1874-1934) е еден од најзначајните англиски композитори на (релативно) новата доба. Бил филозоф, мистик и вљубеник во ориенталната култура, која оставила длабок...

Чудото наречено Карајан

Херберт фон Карајан (1908-1989) најнапред тргнал по музичките траги на својот голем сограѓанин Моцарт – осум години учел клавир и композиција на академијата „Моцартеум“...