11.8 C
Skopje
19.11.2019 - 22:01

Ознака: Лада Шоптрајанова Петровска

Крунисување

Во март 1883 година, во екот на оркестрирањето на операта „Мазепа“ (работена според истоимената историска поема на Пушкин), Петар Илич Чајковски (1840-1893) добил две...

Илјада и една ноќ

Среде студот во зимата 1887/1888 година, Николај Римски-Корсаков (1844-1908) решил конечно да ја реализира намерата што долго тлеела кај него - да ја заврши...

Прошетка низ Шпанија

Во 1887 година, Исак Албенис (1860-1909) ја напишал Шпанската свита бр. 1 опус 47. Првенствено замислена како збирка од претходно напишани (необјавени) композиции за...

Раскошниот импресионизам

Во втората половина на 19 и на почетокот на 20 век музиката во Франција се развивала во две насоки: првата, која се темели на...

Вљубен во три портокали

Сергеј Прокофјев (1891 - 1953) е еден од моите најсакани композитори. За жал, неговите композиции ретко се изведуваат кај нас, иако неговиот опус има...

Музиката наспроти предрасудите

Во првите години по создавањето, младата држава Израел почнала да се гради од нула. Под напливот на фашизмот и антисемитизмот, Евреите протерани од различни...

Така зборуваше Заратустра

Вечерва, со „Така зборуваше Заратустра“, Филхармонијата ја отвора концертната сезона 2019/2020 Едно од најпознатите дела на Рихард Штраус (1864-1949), „Така зборуваше Заратустра“, е симфониска поема инспирирана...

Морето, исцелител

„Само случајностите во животот ме доведоа до овде... сепак ја зачував искрената страст кон него. Морето можеби не може да ги измие приморските ридови...

Црвениот шал на љубовта и смртта (балетска приказна)

Судбинска, трагична љубов, љубов што не познава граници - таква била љубовта меѓу Исидора Данкан (1877-1927) и Сергеј Есенин (1895-1925). Американката Исидора Данкан била исклучителен...

Сомнеж

Михаил Иванович Глинка (1804-1857) е основач на руската национална композиторска школа. Иако можеби не бил славен како, на пример, Чајковски, често бил со право...