Ознака: лага

Мала лага, голема лага, попис!

Една стара духовита ама умна досетка добро ја опишува состојбата со пописот, кој уште неодржан, а веќе е сомнителен: „Постојат лаги, проклети лаги и...

Хју Грант вели дека романтичните комедии се лага

Иако е ѕвезда на романтични комедии, Хју Грант (60) не ги обожава сопствените филмови. Актерот е еден од омилените ликови од романтичните комедии, благодарение...

Глобален поредок на вистината наспроти лагата

Иако начините се нови, медиумските манипулации воопшто не се новина. Лажни вести, полувистини, извртувања на фактите... се лиферуваат одамна и од различни мотиви. Од...

Триумфот на лагата

А кога општеството ќе го загуби своето длабоко, древно упориште, она невидливо, но есенцијално што му ги дава силата и смислата, кога ќе се...

На лагата и се куси нозете

Низ страниците на литературата за деца: „Солзите на Роска“ од Славка Арсова Беше тивко, безветрено, но спарно време. Кога излегов од дома чувствував силна жештина,...

Вредноста на лажните вести

Политичките лидери на новите демократии често инсистираат дека новинарите мора да бидат ограничени од државата, додека не научат одговорно да си ја вршат работата....

Маските долу, почнува сериозна кампања?!

„Нова Македонија“ побара коментар за допирните точки меѓу политиката и лагата во пресрет на почетокот на изборната кампања на 1 април, Денот на шегата...

И со мрчење се претера

Речиси во секоја пригода, на секоја прес-конференција, на секој јавен настап политичките противници од различни партии си упатуваат едни кон други обвинувања и тези...

Лага

Диоген вели: Толку! Не барам веќе, нема. Треба да се поправа. Познат е школскиот парадокс од учебниците по логика: ако се знае дека сите...

Превисока цена за грчката лага

Асимилациите на Македонците во Грција и во Бугарија по 1913 година и нивниот однос кон нив до денес се голема поука и за нас...