0.8 C
Skopje
21.1.2022 - 11:21

Ознака: Курбиново

Заштитата на Курбиново на врвот на приоритетите

Презентиран буџетот за културата во 2021 година Министерката за култура Ирена Стефоска го презентира предлог-буџетот за 2021 година на Министерството за култура, во кој и...

Црквата во Курбиново оставена на забот на времето

Ако случајно ве однесе патот до селото Курбиново, кое се наоѓа во преспанскиот регион, ќе треба да имате среќа за да ги пронајдете локалните...

Бирократијата и негрижата ги јадат вредните цркви и џамии

Поради несоодветна грижа многу од тие средновековни сакрални објекти се распаѓаат, но во земјава имаше и случаи кога поради несоодветна грижа и ненавремена реакција...

Како германски студенти ги видоа фреските во Курбиново

Фотографиите изложени на изложбата се направени пролетта 2016 година од студентите од универзитетот „Џорџ Август“ од Гетинген, Германија во рамките на проектот „Маско 360“....

Конференција за „Свети Ѓорѓи“ во Курбиново

Управата за заштита на културното наследство и здружението ,,Македонида“ ја организираат меѓународната конференција ,,Валоризација на црквата ’Свети Ѓорѓи’ во Курбиново од 12 век како...