13.8 C
Skopje
20.9.2021 - 3:12

Ознака: култура

Како да ја подобриме правната култура во Македонија

Квалитетот на правдата е постојана и долгогодишна заложба на меѓународните тела и механизми предвидена со конвенциите, резолуциите и препораките донесени под нивно покровителство, а...

Денови посветени на културата

ГЕВГЕЛИЈА Во рамките на четиридневната културна програма по повод чествувањето на заштитникот на градот Гевгелија - Спасовден, под покровителство на Општина Гевгелија, во Старата чаршија...

Толеранцијата на корупцијата станува дел од балканската култура

Досегашните режими во земјите од Западен Балкан не се спротивставуваат на оваа практика, знаејќи дека тоа е дел од системот и дека овој вид...

Политичка култура на поделеност

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

А вие во Македонија сте?

Во земја како Македонија во која одамна владее култура на неказнивост, која ја водат/воделе аболирани, амнестирани или бегалци, во кои правдата е селективна и...

Без култура може да преживееме, но не и да живееме

Додека ние правиме апсурдни избори на директори во културни институции, додека Министерството за култура ги замрзнува исплатите за проектите од 2020 година, а неразбирливо...

Сообраќајната култура се учи уште од најмали нозе

Со превентивни активности, како составен дел на редовното полициско работење, кое се заснова на партнерство помеѓу полицијата, локалната самоуправа и граѓаните, почнуваат превентивните активности...

Култура и уметност, исто ама не е исто

Има работи, драги мои, што изгледаат исто, ама не се исто нешто. Има општествени појави што се блиски, но не се од ист вид....

Интернетот ја спаси културата

Анкета Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност - Скопје, во рамките на своите анонимни анкетни истражувања, неодамна спроведе анкета на тема „Културата и уметноста...

Пендаровски: Негацијата на јазикот и културата е ништење на националната припадност

Јазикот и културата се фундаменти на секој народ и нивната негација значи обид за ништење на националната припадност, вели претседателот Стево Пендаровски во честитка...