Ознака: криминалците

Голема крим-операција за расветлување на темната мрежа на веб-криминалот

Полициските сили низ светот уапсија 150 осомничени вмешани во купување или продавање недозволени стоки на т.н. темната мрежа (Дарк веб). Тој голем оперативно-тактички зафат...

Е-продавачите под опсада од сајбер-криминалците

Изминатиот период имаше голем број измами во кои познати македонски брендови беа користени за да се дојде до личните податоци на граѓаните и до...

Социјалните мрежи мека за сајбер-криминалците

Експертите наведуваат дека овој феномен на споделување фотографии, до 2030 година ќе биде причина за две третини од измамите со кражби на идентитет, што...

Криминална инвентивност спроти банкоматската енигма

Случаите на кражби од банкомати се сѐ почести. Тие не се новитет ниту во нашата земја. Кај нас дури сѐ уште има и случаи...

Пандемијата како „кец на десетка“ за криминалците

Светот и здравствените системи потклекнаа пред пандемијата, а криминалот и криминалните организации, пак, ја искористија својата шанса. И покрај многубројните механизми и контроли на...

Кога политичарите би биле инвентивни како криминалците

За воодушевување е како криминалните умови ги бидува за да најдат начини во однос на заобиколувањето на законските прописи. Тие се инвентивни, креативни и...

Договор за предавање на криминалците

Албанија и САД потпишаа нов договор за екстрадиција, со кој се заменува договорот потпишан во 1933 година од страна на тогашниот албански дипломат Фаик...

Сајбер-криминалците пронајдоа нов начин за фишинг на жртвите

Бројот на компјутерски измами извршени во светот значително се зголеми за време на пандемијата на коронавирусот, кога многу вработени лица се префрлија на работа...

И терористите, милитантите и криминалците војуваат против коронавирусот

Слабите капацитети на државите за справување со пандемијата на коронавирусот претставуваат нова можност за овие организации да ја зацврстат својата популарност кај цивилите, кои...