22.8 C
Skopje
17.9.2021 - 11:30

Ознака: криза

Кризата во Авганистан го тресе НАТО

Хенри Олсен Европските лидери се во право кога се прашуваат што значи застрашувачката неспособност прикажана во Авганистан за НАТО. Но тие исто така треба да...

Предупредување за нова политичка, хуманитарна и бегалска криза

Авганистанската криза низ изјавите на ЕУ, НАТО, Г7 и други видни светски лидери Два дена по преземањето на власта во Авганистан од страна на талибанските...

Проектот „Отворен Балкан“ да не се претвори во „камп Балкан“

Во моментот кога конечно на Балканот почна да се зборува за интегративни процеси преку иницијативата „Отворен Балкан“, отворено поддржана од САД и од ЕУ,...

Активни повеќе пожари во Македонија, затворени се неколку патишта

Низ Македонија активни се неколку пожари, а на терен се силите на Армијата, противпожарни екипи, а помош дава и месното население. Во продолжение интегрално го...

Шверцот со мигранти сѐ уште не ја достигнал кулминирачката точка

Криминалната мрежа, составена од организирана група лица државјани и жители на Египет, Ирак, Сирија и на Романија, работела од октомври 2020 година. Групата имала...

Дали законски уредената вакцинација е кратенка за излез од здравствената криза?

Колку задолжителното, законски уредено вакцинирање против ковид-19 може да ја подобри и да ја држи под контрола епидемиолошката ситуација во земјава? Деновиве вакви прашања...

На повидок е должничка криза предизвикана од стагфлација

Долгогодишните ултраслободни фискални и монетарни политики го отворија патот на глобалната економија кон постепен хаос во блиска иднина. Кога ќе се случи економскиот пад,...

Чиjа заслуга е бескрајната екстензија на кризата во Македонија

До каде со беспоговорното слушање на инструкциите на европската администрација Од осамостојувањето до денес, низ изјавите на европските политичари се провлекува една константа дека Македонија...

Затоплувањето од 2,6 степени би „стопило“ трилиони од најбогатите економии

Климатската криза е поопасна за групата Г7 во однос на пандемијата Доколку не реагираат брзо и соодветно, економиите на најбогатите држави ќе бидат двојно намалени...

Ни треба критички осврт кон здравствената криза

Помина година и пол откако почнавме да живееме и пречесто да умираме од ковид-19. Иако пандемијата ни оддалеку не е завршена, не е премногу...