Ознака: Кризата

Се засилува корпоративниот одговор на кризата

Кризата, која најмногу ги погоди токму компаниите, не ги натера истите тие да се откажат од позитивната практика на разни начини и со различни...

Народната банка со витална улога во ублажувањето на последиците од кризата

Народната банка има витална улога за ублажување на влијанието на кризата и обезбедување економска и финансиска стабилност, а нејзината професионалност и независност се суштински...

Ковид-кризата како шанса

Потенцијали може да се увидат во реориентација и адаптација на производството, како и во освојување нови пазари и релокација на операции надвор од далечните...

Патокази низ лавиринтот на кризата

Следејќи ги трендовите и состојбите и сѐ уште нејасната ситуација за можното завршување на оваа пандемија, останува голема несигурност и има многу ризици поврзани...

Пандемијата ги забрза и позитивните процеси во економијата

Технолошките процеси, особено дигитализацијата, значително се забрзани поради што се очекува сѐ повеќе да се применуваат нови технологии и нови начини на работење. Тоа...

Нископродуктивните компании се најпогодени од кризата

Компаниите што имаа пониска продуктивност пред пандемијата на ковид-19 се поранливи и помалку издржливи во оваа криза, а такви има многу во земјава, бидејќи...

Неопходна е едукација за функционирање од дома

„Нова Македонија“ се консултира со психолози и социолози за тоа како може сите членови на едно семејство да функционираат непречено и како недостигот од...

Заеднички балкански пристап за побрз излез од кризата

Освен поединечни финансиски пакети за домашните компании, недостига секторска анализа за тоа што може да понуди Западен Балкан како единствен економски простор, како и...

Олеснети условите за поддршка на компаниите погодени од кризата

Олеснување на дел од мерките наменети за поддршка на компаниите зафатени од здравствено-економската криза наметната од ширењето на ковид-19 најави министерката за финансии Нина...

Колку може да биде длабока кризата

Речиси е сигурно дека почетокот на јуни ќе го дочекаме во проблеми со извозот, бидејќи овој месец нарачките се сведени на минимум, што значи...