Ознака: кредити

НЛБ Банка ги намали каматните стапки на кредитите за правни лица

Почнувајќи од 08.04.2019 година, НЛБ Банка воведе нови кредитни продукти за правни лица со намалени каматни стапки и поповолни услови. Каматните стапки на новоодобрените...

Депозитите и кредитите во јануари бележат пад на месечно ниво, на...

Депозитите во јануари на месечно ниво бележат пад од 0,8 отсто што се должи на намалување на депозитите на корпоративниот сектор и поумерено намалување...

Кризата во Венецуела ги загрозува милијардите на светските сили

Венецуела се соочува со криза од највисоко ниво, а тоа значи дека можат да се појават проблеми и за нејзините два најголеми странски сојузници...

Депозитите лани со раст од 10,5 отсто, кредитите со 7,3

Депозитите во банките во Македонија минатата година забележале раст од 10,5 отсто, покажуваат податоците на Народната банка на Република Македонија. Зголемувањето се должи пред се на...

Банкари барале мито за да одобрат кредит

Дванаесет лица во Словенија се осомничени за повеќе казниви коруптивни дела во банкарскиот сектор, а еден од нив е задржан во притвор откако Националното...

Граѓаните во кредити исто колку и фирмите

Над пет милијарди евра, или 313 милијарди денари, должат македонските домаќинства и фирмите во домашните банки заклучно со октомври оваа година. Од оваа сума, семејствата...

Секој Србин се задолжува за слава

Србија Во Србија сѐ повеќе домашната слава се прославува во ресторани, како да е свадба, и таа стана начин за искажување на финансиската моќ Домашната слава...

Црногорците должат 1,2 милијарди евра

Според податоци на Централната банка на Црна Гора, долгот на граѓаните на таа држава по основ на кредити е 1,2 милијарди евра. Експерти наведуваат дека...

До каде може да оди задолжувањето на граѓаните?

Кредитирањето на домаќинствата бележи релативно стабилен раст, меѓутоа тој засега не предизвикува загриженост. Поголемата склоност на банките за кредитирање на домаќинствата се темели врз...

Банките им давале повеќе кредити на домаќинствата

Македонскиот финансиски систем минатата година работеше во поповолно опкружување во однос на 2016 година, одржувајќи ги својата стабилност и непреченото работење во сите сегменти....