Ознака: кредити

Наумов: Од полноќ почнува аплицирањето за бескаматната линија кредити

Првите 5,7 милиони евра бескаматни кредити како директна помош за микро, мали и средни претпријатија во борбата со ковид-19 од полноќ се достапни на...

НБРМ: Поголема флексибилност за банките и штедилниците заради олеснување на финансискиот...

Советот на Народната банка одржа вонредна електронска седница на која донесе регулаторни измени насочени кон привремено олеснување на финансискиот товар на граѓаните и компаниите...

ЕБОР преку кредити ќе им ја подобрува енергетската ефикасност на зградите...

Европска банка за обнова и развој (ЕБОР), во соработка со една од домашните комерцијални банки, ќе додели пет милиони евра преку кредити наменети за...

Дали некој ги контролира брзите кредити

Компаниите што нудат брзи кредити пополнуваат една празнина што се јавува на пазарот, бидејќи има потреба од финансирање на дел од населението, кое од...

НЛБ Банка со намалени каматни стапки и нова промотивна кампања за...

НЛБ Банка во периодот од 01.09.2019 до 31.10.2019 година води промотивна кампања за сите кредити за физички лица. Во рамки на промотивната понуда Банката...

Пензионерите бараат годините да не бидат услов за кредити

Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија се залага да се олабават условите за добивање кредити за пензионерите во земјава, бидејќи тие имаат редовни...

Дали банките ќе го олеснат пристапот до пари за компаниите

Од Народната банка појаснуваат дека најголемо олеснување во поглед на условите за кредитирање на корпоративниот сектор се забележува кај каматната стапка Олеснување на кредитните услови...

Компаниите тешко добиваат кредити од банките

Кредитирањето на домаќинствата се зголемува побрзо во однос на корпоративното. Малите и средните претпријатија немаат лесен пристап до свежи пари, иако тие учествуваат во...

Македонските граѓани континуирано се задолжуваат

Досегашниот динамичен пораст на нивото на задолженост на секторот „домаќинства“ не е проследен со позначајна материјализација на кредитниот ризик. Имено, делот од кредитното портфолио...

Нова транша поволни кредити за мали и за средни претпријатија

Втора транша поволни кредити за мали и за средни претпријатија од Европската инвестициска банка (ЕИБ), во износ од 16 милиони евра, ќе пристигне на...