39.8 C
Skopje
2.8.2021 - 15:05

Ознака: Коцарев

За резолуцијата, политичките лидери и иднината

Денешнава колумна ќе се осврне на резолуцијата, неодамна поднесена во Собранието, политичките лидери и нашата иднина. Притоа, како што вообичаено практикувам, ќе бидат набележани...

За резолуцијата, политичките лидери и иднината

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“: АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Во својата најнова анализа, академик Коцарев се осврнува и на резолуцијата што е неодамна...

Што направивме и како понатаму?

Триесет години од стекнувањето независност на Република Македонија е исклучителен повод да се направи компаративна анализа и научна интерпретација на републичката, регионалната и меѓународната...

„Напиши нешто, барем со мали букви, не биди… тоа не личи...

Преспанскиот договор (ПД), склучен меѓу Атина и Скопје во 2018 година, иако замислен како конечно решение на „прашањето за името“, всушност означи целосно изумирање,...

Дали со Преспанскиот договор се брише или се гарантира македонскиот идентитет?

Во денешнава колумна ќе проговорам за македонскиот идентитет пред и по Преспанскиот договор (во понатамошниот текст, ПД). Различните ставови за ПД, според кои, за...

Што ја одредува нашата судбина? Ништожноста или достоинството?

На прашањето што ја одредува нашата судбина, некои мислители ќе тврдат дека таа е надворешен производ на божествената волја, други, внатрешно прашање на самоопределување,...

Што ја одредува нашата судбина? Ништожноста или достоинството?

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА МАНУ, ЉУПЧО КОЦАРЕВ Во својата анализа, академик Коцарев се осврнува на прашањето што ја одредува нашата судбина,...

Дали има живот пред смртта?

Денешниов текст ќе го почнам со зборовите на Цибра во „Тетовирани души“: „Иднината никако да дојде, минатото никако да си отиде, а ние овде...

Дали има живот пред смртта?

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Според академик Коцарев, одговорот на ова егзистенцијално прашања од насловот почива на трите документи:...

Конечно време за будење

Денес ќе пишувам за двајца охриѓани, Македонци, што се во сродство со мене, но и за лажните и невистинити податоци што ги има насекаде...