13.3 C
Skopje
24.5.2019 - 8:01

Ознака: Коста Стоименовски

Владеење на правото во латиноамериканските земји

Професорот што, во почетокот на седмата деценија од минатиот век, предаваше социологија на скопскиот Економски факултет, во едно предавање се осврна на состојбите во...

Улогата на услугите во развојот на економијата

Во економската теорија услугите се третираат како терцијарна дејност, која може да има важно место во економијата (во вработувањето, во создавањето на БДП и...

Извозот – спас за земјоделските производи

Главен проблем со кој се соочува македонското земјоделството е пласманот на земјоделските производи, односно на храната. Владата би требало да посвети посебно внимание на...

Ништо без забрзан економски развој

Во минатите три децении сите македонски влади ветуваа дека ќе направат „бум“ во економијата. Меѓутоа, наместо најавениот „бум“, државата постојно назадува во сите сфери...

Поддршка на кампањата против прекумерната бучава

Целосно ја поддржувам иницијативата на вашиот медиум против прекумерната бучава. Како човек кој живее во центарот на Скопје сум изложен на несносна бучава од...

Протоколарни гафови

Селфањето на македонскиот премиер беше невообичаена и непромислена работа! Сериозен политичар со висок ранг по правило со себе не носи мобилен телефон, а неговиот...

На РСМ ѝ треба политички систем што гарантира брзи и чести...

Во поглед на корупцијата и криминалот нашата држава заличува на земјите од Латинска Америка, од половината на минатиот век. Во поглед на начинот на...

Како да се реши проблемот со отпадот во државата?

На еден семинар што се одржа во Венеција во 2000 година се запознав со претседателот на Стопанската комора на Бугарија, Божидар Данев. По негово...

Со операцијата „Преспа“ е пресечен Гордиевиот јазол, се очекува залечување на...

Безмалку три децении односите меѓу Република Македонија (по ново РСМ) и Република Грција (РГ) беа оптоварени со еден ирационален и апсурден спор за името...

За економската преродба на Полска

Кога во 1986 година започна мојата прва дипломатска мисија во Варшава, економските состојби во Полска беа очајни. Поради санкциите што ги презеде Западот по...