Ознака: корупција

Курц сослушан пред комисија за истражување на корупција

Австрискиот канцелар Себастијан Курц одговораше на прашања од парламентарната комисија за истрага за корупција во врска со донации од компании и политички мотивирани именувања. Парламентарците...

Четирите „к“ на корупцијата – константа, канцер, клан, колапс…

Неколку факти за корупцијата што (не) сте ги знаеле Корупцијата е како константа во едно општество. Се јавува во сите цивилизации. Сепак, само во изминативе...

Трамп го помилува поранeшниот гувернер на Илиноис

Американскиот претседател Доналд Трамп објави дека го помилувал поранешниот гувернер на Илиноис, Род Благојевиќ, кој беше во затвор поради изнуда, подмитување и корупција. Шеесет...

Корупцијата ги разјадува државите од Балканот

Најголема грижа за идната транзиција и за интеграцијата на Западен Балкан во ЕУ, претставува податокот, според кој, 70 отсто од жителите на Западен Балкан...

Корупцијата го попуштила стисокот, но Македонија е далеку од светол пример

Колкумина од нас на Западен Балкан сме се нашле под притисок да дадеме мито, сме биле вклучени во ситна корупција, без разлика дали ја...

Корупцијата посилна од перцепцијата!

Силните ветувања на политичарите за разградување на корумпираната мрежа траат до изборот на новите министерски кабинети. Во сите општествени сфери завладуваат партизацијата, клиентелизмот и...

Дури 94 закони не биле објавени на ЕНЕР

Владата го прекршила сопствениот Деловник во декември, бидејќи од усвоени 120 закони, 94 не биле ставени на консултации на Единствениот национален електронски регистар на...

Антикорупциска ја донесе петгодишната национална стратегија

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) денеска ја донесе петгодишната национална стратегија за спречување на корупција, чии цели се спречување на политичкото влијание,...

Колку криминал и корупција може да собере еден мандат

И додека политичките партии како претоварени бродови бесцелно пловеа по отвореното но релативно мирно море во изминативе неколку години, некако успеваа да се справат...

Дескоска: Прочистувањето на корупцијата е најзначајниот процес во државата

Корупцијата претставува закана за демократијата и владеењето на правото. Општествата со силни, независни и непристрасни механизми за борба против корупцијата се општества со значително...