Ознака: коронавирусот

Ковид-19 се враќа на сцена

Дали и во третото пандемиско лето ќе ни се повторат истите грешки и пак ќе ни се случи да бидеме затечени и изненадени од...

За кои држави коронавирусот сè уште е мит

Ако нешто научивме од пандемијата, тоа е дека секој има малку поинаков пристап кон тоа како се справува со предизвиците што ги претставува. Ковид-19...

Светлечки маски што го откриваат коронавирусот

Тим научници од универзитетот „Кјото“ развија необичен метод за откривање на коронавирусот. Тие тврдат дека антителата на ноевите им овозможиле да дизајнираат светлечки маски...

Шест правила што ќе ја дефинираат пандемијата оваа зима

Пандемијата постојано се менува, но човештвото може да се води според неколку принципи во однос на тоа што да очекува во иднина, пишуваат Кетрин...

Потребни се дополнителни стратегии за новите соеви на коронавирусот

Иако широкораспространетата вакцинација против ковид-19 останува главен приоритет, појавата на варијантата омикрон покажува дека се потребни дополнителни линии на одбрана. Најперспективното решение се наоѓа...

За оружје има пари, а за борба против коронавирусот – не?

Државите од ЕУ изминатата година потрошиле неверојатни 200 милијарди евра, пари наменети за оружје и зајакнување на нивната одбрана во екот на пандемијата. Овие...

Ѕид на жртвите на коронавирусот во Лондон

Минатата година на ѕидот долг околу 500 метри, по должината на реката Темза во Лондон, почна исцртувањето на 150.000 срца посветени на жртвите на...

Ковид-сертификатите не гарантираат амбиент без коронавирусот?

ЕУ во дилема околу валидноста на потврдите за вакцинација Додека ковид-сертификатите на големо се распространети низ Европа и истовремено претставуваат главна „пропусница“ за патувања и...

Според руски научници, црниот пипер го запира ширењето на коронавирусот

Природните алкалоиди што се наоѓаат во црниот пипер може да го запрат ширењето на коронавирусот, соопштија научниците од Институтот за цитологија на Руската академија...

Македонија и блиску и далеку од крајот на пандемијата

Иако кривата на вакцинирани секојдневно расте и во државата има доволен број вакцини, сепак, недостига уште околу 30 отсто од граѓаните да се вакцинираат...