Ознака: концепт

Каков е концептот за интеграции на владата на Курти

Политичката јавност е поделена во ставовите за изборот на Блерим Река за министер за евроинтеграции во новата косовска влада, но едно од отворените прашања...

Македонскиот Орвел: дефлориран концепт на слободата

Низ реформата на безбедносниот систем повторно само се креира илузија за заштита на поединецот од сѐ поагресивното продирање на државата во неговата приватна сфера....

Концепт со кој исчезнува македонската етничка нација

Политичка нација - замисла за изедначување на нацијата со државјанството (2) Во Македонија, во регионот, но и на Стариот Континент, историски природно преовладува националниот концепт...

Кој и зошто го нуди концептот за „македонска политичка нација“?

Неодамна во еден од македонските медиуми на албански јазик повторно беше актуализирана идејата за создавање македонска политичка нација во која етнонационалниот патриотизам би се...

Има ли издржан концепт за третманот на зависниците?

Министерот за здравство Венко Филипче и експерти од оваа област веќе се изјаснија дека децентрализација на центрите ќе значи поголема контрола, но и подобар...

Концептот на националните држави на голема врата се враќа во ЕУ

Резултатите од европските избори го изразија сѐ поголемиот отпор на гласачите кон централизацијата на ЕУ. Аналитичарите на „Геополитика“ сметаат дека пренесувањето на суверенитетот од...

Цената и метежот го уриваат концептот за правилно паркирање

Добро развиена мрежа за движење и циркулирање низ градот овозможува тој добро да функционира, а градот Скопје, за жал, не е на листата на...

Заробено авторство и еден позитивен пример

Рецентна уметност Во сета летаргична и скромна слика на општествена ангажираност, доминантна на актуелната ликовна сцена, Искра Димитрова со својот нов проект „@Траги“, изложен во...

Нацијата, мултикултурноста, граѓанскиот концепт и двоетничката реалност

Што понатаму и која состојба ја покажува сегашниот „карактерен идентитет на државата“? Менува ли нешто промената на Уставот и уставните амандмани направени по Преспанскиот...

Концептот „ЕЗ-ултимо“ е новиот луксузен автомобилски сон

Моделот се наметнува како ново робовозило за врвно услуга во транспортот Сто проценти електричниот концепт наречен „ЕЗ-ултимо“ претставува луксузен автомобил, кој има можност за автономна...