2.8 C
Skopje
7.12.2021 - 13:53

Ознака: Конески

Татковината на Блаже Конески

Стихови за великанот од Саво Костадиновски Послушајте, Македонци! Откако пропелтечило детето од Небрегово небесен глас го слушнал и го чувал од сите зла пред Господа, век и дарба што му дал и...

Документарци и мурал во чест на Конески во Кинотека

По повод 30 години независност на Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески, во Кинотеката на Македонија, на 7 септември, вторник, во...

Муралите на Конески и на Попов се потсетување за неописменетите

Многу е важно на каков уметнички начин ќе ги претставите ликот и делото на македонските титани, а тоа да изгледа и современо и достојно...

Конески – поет на смачкано племе (4)

(По повод сто години од раѓањето) Записи во несоница „Така рикаше маката во мeнe дека сум роден во смачкано племе.“ - Б. Конески: „Спомен по многу...

Конески – поет на смачкано племе (3)

(По повод сто години од раѓањето) Записи во несоница „Така рикаше маката во мeнe дека сум роден во смачкано племе.“ - Б. Конески: „Спомен по многу...

„Синестезија на зборот“ – ново издание на „Битолскиот книжевен круг“

ВО ЧЕСТ НА СТОГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ   Друштвото на писателите „Битолски книжевен круг“ неодамна ја издаде книгата „Синестезија на зборот“, која е мозаик...

И „Арт поинт Гумно“ го чествува јубилејот на Блаже Конески

Годинава за учество на колонијата во селото Слоештица се поканети и чешки фотографи Меѓународниот центар за уметност и одржлив развој „Арт поинт Гумно“ од селото...

Пресеченото стебло на Конески

На Трајко Стаматоски Великиот Петре М. Андреевски на едно место ни остави сјајно сведоштво-метафора за значењето на Блаже Конески за нашиот јазик и култура: „Од...

Светско признание за Конески и за македонскиот јазик

Признанието на УНЕСКО за светското значење на поезијата на Блаже Конески, секако, е и уште една светска афирмација на македонскиот јазик, неговата посебност и...

Поема од Османли за Блаже Конески

Во издание на „ВиГ Зеница“ деновиве излезе од печат поемата „Бдеења Блажеви“, со поднаслов „Пеења до потомците“, од писателот Томислав Османли. Авторот, познат по...