Ознака: Композиции

Премиери на композиции од помладата генерација македонски композитори

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА „Шест раце за шест премиери“ е насловен концертот што ќе се одржи вечерва, во 20 часот, во Музејот на македонската борба,...

Џез-уметниците на „Охридско лето“ донесоа свои композиции

Музичката програма на фестивалот „Охридско лето“ продолжи со извонреден настап на членовите на Здружението на џез-музичари на Македонија - Колектив со гудачи. Премиерниот концерт...

Вљубен во три портокали

Сергеј Прокофјев (1891 - 1953) е еден од моите најсакани композитори. За жал, неговите композиции ретко се изведуваат кај нас, иако неговиот опус има...

Омразениот Прелудиум

Композициите на Сергеј Рахманинов (1873-1943) изобилуваат со исклучителна мелодиска убавина и свежа хармонија, имаат традиционална, но мајсторски изработена, архитектонска структура. Неговата музика се темели...