Ознака: Композитори

Вљубен во три портокали

Сергеј Прокофјев (1891 - 1953) е еден од моите најсакани композитори. За жал, неговите композиции ретко се изведуваат кај нас, иако неговиот опус има...

Закажани концерти, купени авионските билети, а фестивал нема!

Новата објава на ревидираните резултати за Годишната програма на Министерството за култура предизвика шок и неверување не само кај организаторите на фестивалот „Денови на...

Композиторите останаа без единствениот подиум за своите дела

Композиторката Дарија Андовска ја нарекува скандалозна одлуката на Министерството за култура да не го поддржи најстариот и единствен фестивал за современа музика „Денови на...

„Кавалерија рустикана“ и уште нешто

Во земјата што ја задолжила оперската сцена за навек се родиле многу видни композитори. Од првиот, маестро Пиеро, кој творел во четиринаесеттиот век пред...

Војната и композиторите

Оваа приказна е омаж за композиторите учесници во Првата светска војна, во деновите кога се одбележува 100-годишнината од нејзиниот крај. Од 1915 до 1918 година,...

Дела од македонски композитори за крај на музичката програма на „Охридско...

Концертот се одржа по повод јубилејот од раѓањето на Ристо Аврамовски, Драгослав Ортаков и Стојан Стојков Врвните членови на македонската културна сцена и членови на...

Солзата на Мусоргски

Модест Мусоргски (1839-1881) е еден од композиторите од прочуената „Руска петорка“ (заедно со Мили Балакирјев, Цезар Кјуи, Александер Бородин и Николај Римски-Корсаков), чија цел...

(Де)стимулација на современото музичко творештво

Токму поради тоа, државата не смее повторно да се враќа чекор назад, па макар станувало збор и за административна грешка поради која беше поништен...

Композиторите бараат преиспитување на одлуката за поништување на конкурсот

Во отсуство на објаснување зошто се случиле административните пропусти и зошто министерот не ја почитува препораката на комисијата, можеме само да претпоставиме дека на...