17.5 C
Skopje
16.7.2019 - 23:17

Ознака: компании

Компаниите заинтересирани да започнат ископување на Месечината

Се откриваат плановите дека има сериозни обиди да се почне ископување на Месечината во наредните години. Компанијата „Ерплејн груп“, со седиште во Париз, вели...

Анѓушев: Четири компании одлучија да инвестираат во Македонија

Откако стигна веста за ратификација на Договотот од Преспа во грчкиот парламент добив информација од четири компании дека одлучиле да инвестираат во Македонија, истакна...

Околу 6.000 фирми никнуваат и згаснуваат во една година

Причините за неможноста за стабилизирање и одржување на фирмите што се отвораат и влегуваат на пазарот се најчесто од економска природа - погрешни бизнис-планови...

Уште една шанса за компаниите со блокирани сметки

Бидејќи рокот, со кој на компаниите со блокирани трансакциски сметки им се овозможува да продолжат да работат и да ги плаќаат сметките преку компензација,...

Тешко се освојуваат нови пазари во регионот

Простор за соработка има во секоја дејност од стопанството, имајќи ги предвид меѓусебната близина, познавањето на пазарите и долгогодишната традиција на соработка изразена преку...

Електронски цигари, електрични скутери и видео игри – како до милијарди...

Кога Фејсбук го купи Инстаграм за 1 милијарда американски долари, во јавноста се сметаше дека тие платите огромна сума пари за оваа компанија. Пет...

Иновативноста и дигитализацијата ги одминуваат македонските компании

Големите, традиционално етаблирани македонски компании, на кои отпаѓаат 90 отсто од домашната економија, се на дното во регионот по иновативност и дигитализација. Слабо внесуваат...

Странските и домашните компании треба да бидат изедначени

Александар Влаховиќ, претседател на Сојузот на економисти на Србија Ако нема унапредување на економскиот амбиент, формирање јаки независни институции, мотивирање за развој на мали и...

Домашните компании очекуваат поддршка од странските

Oдржливиот развој на домашните компании треба да се креира само преку квалитетно образование, кое ќе создава потребни индустриски и технички профили. Системот на финансирање...

Хрватските компании ги откупуваат сопствените акции

По финансиската криза на „Агрокор“, се намали прометот на загрепската берза, а единствен промет се остварува со откуп на сопствените акции од побогатите хрватски...