25.3 C
Skopje
17.6.2019 - 13:12

Ознака: компании

Само пет отсто од компаниите извезуваат

Најголем капацитет за освојување нови пазари или за интензивирање на постојниот извоз имаат компаниите од прехранбениот сектор, фармацевтската, хемиската, дрвната, металската, текстилната и индустријата...

Соработката меѓу странските и домашните компании од зaедничка полза

Слабата технолошка развиеност, немањето стандардизација и сертификација, јазови во цената и производството, ограничен капацитет на производство, меките вештини и човечкиот капитал се главните причини...

Компаниите чекаат поевтини кредити

Една од најголемите банки во земјава најави дека во следниов период во фокусот на работењето ќе биде поддршката на приватниот сектор преку креирање на...

Бугарските камионџии се подготвуваат за голема преселба

Над 12.500 компании се лиценцирани во Министерството за транспорт на Република Бугарија за да вршат меѓународен превоз. Околу 75 отсто од нив поседуваат од...

Продолжува трендот на тивок премин на компаниите во сивата зона

Оние што избегнуваат плаќање даночни обврски, освен што ги оштетуваат државата и граѓаните, ги дестимулираат сите што сакаат да работат почитувајќи ги законите, реагира...

Законот за заштита на личните податоци нов товар за компаниите

Несигурност, збунетост и многу прашања кај бизнис-заедницата отвори законот за заштита на личните податоци, кој сѐ уште не е донесен. Многу од фирмите не...

Градежните компании сѐ потешко се пробиваат во странство

Од податоците на Државниот завод за статистика може да се забележи значително намалување на вредноста на договорените градежни работи во странство, при што вкупната...

Бавната гасификација ја урива конкурентноста на компаниите

Високата цена на енергентите е причина поради која индустријата перманентно ја истакнува потребата од зголемување на постојната потрошувачка и во таа насока се залага...

Компаниите заинтересирани да започнат ископување на Месечината

Се откриваат плановите дека има сериозни обиди да се почне ископување на Месечината во наредните години. Компанијата „Ерплејн груп“, со седиште во Париз, вели...

Анѓушев: Четири компании одлучија да инвестираат во Македонија

Откако стигна веста за ратификација на Договотот од Преспа во грчкиот парламент добив информација од четири компании дека одлучиле да инвестираат во Македонија, истакна...