Ознака: колумна

Робот напиша колумна за „Гардијан“

Во колумната се наведува дека мисијата на статијата е сосема јасна: да се убедат што повеќе човечки суштества да не се плашат од вештачката...

(Не)празнична колумна

За овој вторник сакав да напишам празнична колумна. Сепак е празник, а празникот (треба да) упатува на празнично расположение, како што денот на независноста (треба...

Хенри Кисинџер – прагматичарот на реалполитиката

Хенри Кисинџер останува запаметен како еден од главните претставници и приврзаници на политичката теорија позната како неореализам или структурен реализам (реализам, реалполитика или политика...

(Рас)тресена колумна

1. Три дена пред јулските избори го сонував Црн Дрим - таа голема вода од женски род со машко име и темен прекар, и...

Големата победа: Заедничка одговорност пред историјата и иднината

Колумна на Владимир Путин, претседателот на Руската Федерација Поминаа 75 години откако заврши Големата Татковинска војна. Во текот на овие години пораснаа неколку генерации... Војната остави...

Прогласот на 200-те: Шчо (не) направивме?

Деновиве се навршија две години од објавувањето на отвореното писмо до политичките лидери, а во пресрет на она што веќе се насетуваше како „конечно...

Ќутенката

Ме викаат Ќутенката, од завист. А не знам зошто ме мразат, кога јас само си молчам и им се иставам од патот на сите....

Анатомија на молкот: Време е „тивкото мнозинство“ да зборува

Во систем на дегенерирано владеење на нејасно политичко мнозинство со диспропорционална моќ, „тивкото мнозинство“ нуди нова процена на политичкото дејствување во Македонија, вознемирувајќи ги...

Политичката привлечност на фискалната илузија

Се зборуваше за фризурите, за облеката, за чантите, за музичкиот вкус, за приватниот денски и ноќен живот на „грациите“. Дури се снимаа и репортажи...

Задоцнување од 23 години

Потребни се многу повеќе храброст, одлучност, знаење и креативност во управувањето, како и вклучување на повеќе млади луѓе што ќе носат одлуки во интерес...