-2 C
Skopje
23.2.2019 - 10:40

Ознака: книжевност

Промовирана книгата „Мартин Крпан – Дипломат и воин“ од словенечкиот амбасадор...

Делото „Мартин Крпан - Дипломат и воин“ од проф. д-р Милан Јазбец, актуелен амбасадор на Словенија во Македонија, беше промовирано вечерва во мултимедијалниот културен...

Избрани добитниците на книжевните награди на ДПМ за 2018

Жири-комисиите составени од истакнати писатели, литературни критичари и есеисти ги донесоа одлуките за добитници на традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија за...

Животот посветен на Македонија претставен во монографијата на Кипроски

Монографијата „Македонија, мој копнеж – Манојил Мане Јаковлевски“ од Киро Кипроски беше промовирана денеска во просториите на Музејот на македонската револуционерна борба – Скопје.  Јаковлевски...

Во „Утеха за голите“ е опфатена опсесивноста кон шахот, но и...

Наградуваниот автор Давор Стојановски, кој во 2016 година ја доби наградата „Роман на годината“ за „Собирачи на пепел“, вчера го потпишуваше својот најнов роман...

Друштвото на писатели го објави конкурсот за традиционалните книжевни награди

Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) го распиша конкурсот за доделување на традиционалните награди на македонската писателска асоцијација за најдобри остварувања во 2018 година. Како...

Промоција на целокупниот книжевен опус на Весна Шереметкоска во Кичево

Во градската библиотека во Кичево, денес, целокупниот книжевен опус го промовира Весна Шереметкоска, писателка и поетеса од Прилеп,член на Клубот на литературни творци од...

Книгата „Урбанон“ на Марио Савовски е само почеток на патувањето

Младиот автор Марио Савовски годинава ја издаде интерактивната книга „Урбанон“, која претставува прв проект од овој вид во Македонија. Се работи за „Alternate Reality...

130 години од излегувањето на весникот „Македонија“

Во издание на НУ Библотеката „Григор Прличев“ од Охрид и Друштвото „Базилика“ од Мешеишта – Дебарца излезе од печат книгата „Коста Шахов Книжевност“ на...

Конкурс за книжевна работилница

Домот на културата „Кочо Рацин“ - Скопје под покровителство на Град Скопје и оваа година ќе организира книжевно-поетска работилница. Целна група на работилницата се...

Седум писатели воени репортери

Војните зад себе не оставиле само разурнати куќи и голем број жртви туку и нешто значајно за книжевноста. Познати писатели учествувале во војните и...