Ознака: книги

„Бук фест“ презакажан за 3 јуни

Манифестацијата „Бук фест“ нема да се одржи на 13 мај, како што беше најавено, туку на 3 јуни. Како што соопштија организаторите, причина за презакажувањето...

Наша должност е да ги штитиме слободите на изразување и на...

Светскиот ден на книгата и авторското право по УНЕСКО се одбележа вчера во националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски - Скопје“. Пред присутните...

Французите читаат по две минути дневно, Австријците по пет

Французите во просек читаат книги две минути дневно, Италијанците, Австријците и Романците пет минути, објави Европската статистичка служба по повод Светскиот ден на книгата...

Саботна книжевна дружба и размена на книги

Деветата книжевна дружба и размена на прочитани книги, во организација на Фејсбук групата „Размена на книги“ ќе се одржи на 21 април 2018 година,...

Помина времето кога преведените се читаа повеќе од домашните книги

Српскиот поет, книжевен критичар, есеист и издавач Гојко Божовиќ ја застапува тезата за дефицит од самодоверба на овие простори, што се огледува во неговиот...