Ознака: книги

„Три“ преведе неколку од стоте најдобри книги на 21 век

Секоја година во светот се објавуваат голем број книги. Некои од нив што ги читаме се еден вид поглавја од нашите животи, прераснуваат во...

Егзорцисти ги отстранија книгите за Хари Потер од католичко училиште

Пасторот од основното училиште „Св. Едвард“, во Нешвил, изјави дека „практичната магија“ во книгите на Џ.К. Роулинг носи ризик од привлекување лоши духови Приватно католичко...

Промоции на книги на Пере Ристески и на Зоран Милошески

Автори на издавачката куќа „ПНВ публикации“ летово беа претставени во Охрид, во рамките на манифестациите „Летни уметнички ноќи на улица Самоилова - Лунус“ и...

Алтернативните формати на книгите стануваат сѐ попопуларни

Блогот „Литераритач“ објави подолга листа на интересни факти поврзани со книгите, меѓу издвоените 20 е и јапонскиот збор „цундоку“, кој значи „да складирате читачки...

Книгите се алатка за одбрана на доброто

Етика за млади проф. д-р Кирил Темков Има еден другар што никогаш не го изневерува оној што се потпира врз него. Си стои тивко настрана, молчи...

Две нови книги на Методи Чепреганов

Деновиве од печат излегоа две нови книги на професорот Методи Чепреганов. Првата носи наслов „Симптоматски епилепсии“, а втората „Агресија - моќта на човечкиот деструктивен...

Создавањето на сeкоја нова песна е креативно раѓање

Нови книги: „Капки со шапки“ на писателот за деца Стојан Тарапуза За жал, сѐ помалку зборуваме за книгите и факт е дека децата сѐ помалку...

Со книгите ние сме сопственици на сите човечки знаења

проф. д-р Кирил Темков Има еден другар што никогаш не го изневерува оној што се потпира врз него. Си стои тивко на страна, самиот чека...

„Македокс“ тргна на 10. патувачко кино околу Охридското и Преспанското Езеро

Екипата на „МакеДокс“ денеска тргна кон селото Радожда, струшко, каде ќе биде лоциран базниот камп, а оттаму ќе се упатува кон селата од двете...

Што читаат граѓаните на Македонија?

АНКЕТА Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност од Скопје, во рамките на својата годишна програма, реализира истражувачки анкети од сферата на образованието, едукацијата, културата...