5 C
Skopje
15.11.2018 - 9:57

Ознака: книги

Две нови книги на Сашо Огненовски

Книга со детски пиеси на српски јазик насловена „Чаробни компас“ од Сашо Огненовски, во издание на белградската издавачка куќа „Алма“, беше промовирана на неодамна...

Серијалот книги за Овче Поле продолжува

По долгогодишно истражување и проучување на овчеполското културно наследство и природни ресурси, научните истражувања и објавените книги, Никола Ристевски од Свети Николе оваа есен...

Македонски ден на Саемот на книгата во Франкфурт

Во рамките на својата посета на Саемот на книгата во Франкфурт по повод националното претставување на Република Македонија на оваа манифестација, министерот за култура,...

Весник што ја знае важноста на колумните за неговиот имиџ и...

Две нови книги, „Погледи кон светилникот“ од авторите Венко Андоновски, Билјана Ванковска, Александар Русјаков, Сашо Клековски, Ефтим Клетников и Ставре Џиков и „Македонија во...

Искинати книги за почеток на годината

Од Министерството за образование и наука велат дека во секое училиште има комисија што треба да го информира Министерството доколку има потреба од замена...

Трет зборник за Овче Поле

По издавањето на првиот „Зборник за Кратовски регион“, годинава, и објавувањето на двете книги „Зборник за Овче Поле“, минатата година, Никола Ристевски најавува нова...

Магијата на детството – инспирација за креативно творештво на три млади...

Проектот е реализиран во текот на учебната 2017/2018 година, на часовите во „Арс вивенди“, студио за креативно пишување, под менторство на Дијана Петкова Со неодамнешната...

Промоција на две книги за хумор и сатира на Војче Китаноски...

Со почеток во 19 часот, вечерва во малата сала од Центарот за култура во Кичево, ќе бидат промовирани првите две книги од едицијата за...

За книгите што не се читаат на плажа, среде врева, самослици...

Сѐ ми се чини дека кај македонските читатели расте еден консумирачки апетит за голтање пред сѐ, романи и романчиња, со кои во моментот можат...

Полнокрвен живот наместо „преживување“ на домашните книги

Добро е што предрасудите кон домашните автори не се повеќе толку очигледни, благодарение на појавата на нови писателски гласови што отвораат нови светови, интересни...