8 C
Skopje
18.2.2019 - 12:04

Ознака: книга

Животот посветен на Македонија претставен во монографијата на Кипроски

Монографијата „Македонија, мој копнеж – Манојил Мане Јаковлевски“ од Киро Кипроски беше промовирана денеска во просториите на Музејот на македонската револуционерна борба – Скопје.  Јаковлевски...

Дуално образование, освен во средно, е потребно и на факултет

Имаме 24 универзитети, имаме над 130 факултети и над 600 студиски програми. Самиот тој факт прави високото образование да биде неквалитетно Промовирана книгата „Состојби и...

Про­мо­ви­ра­на кни­га­та „Со­стој­би и по­тре­би за ква­ли­тет на ви­со­ко­то обра­зо­ва­ние во...

Ѓор­ѓи Или­ев­ски, дол­го­го­ди­шен инс­пе­ктор за ви­со­ко обра­зо­ва­ние во Др­жав­ни­от про­све­тен инс­пе­кто­рат, денес на Фи­ло­зоф­ски­от фа­кул­тет ја про­мо­ви­ра сво­ја­та кни­га „Со­стој­би и по­тре­би за ква­ли­тет...

Објавена „Основите на будизмот: прашања и одговори“ од Џао Пучу

„Македоника литера“ објави превод на македонски од книгата „Основите на будизмот: прашања и одговори“ од кинескиот автор Џао Пучу, која упатува и одговара речиси...

Стампедо од луѓе на промоцијата на Џипи и Стефанатор (фото)

Македонските јутубери Марко Марковиќ и Стефан Рашковиќ познати како Џипи и Стефанатор денеска во Младинскиот културен центар во Скопје ја промовираа својата прва книга...

Промоција на книга за Свети Николе на Никола Ристевски

Домот на културата „Крсте Мисирков“ во Свети Николе годинава одбележува 50 години од своето работење. Оваа општинска установа е основана во далечната 1969 година,...

Зошто 12?

- Зошто има 12 месеци во една година? Кој решил тоа така да биде? А што е најинтересно од сѐ, јас мора сите да...

Излезе „Пливање спротиводно“ на Ненад Јолдески

Издавачката куќа „Или-или“ деновиве ја издаде новата книга на Ненад Јолдески насловена „Пливање спротиводно“. Станува збор за 168-то издание во популарната едиција „ПРОаЗА“, чие...

Излезе романот „Тврдината“ на Тијт Алексеев

Издавачката куќа „Готен“ го објави романот „Тврдината“ на современиот естонски писател Тијт Алексеев. „Тврдината“ е вториот дел од трилогијата за крстоносните војни на естонскиот...

Тоа што ми го зборуваше Владо Ралев е точно напишано во...

Почитувана редакцијо, во врска со написот „Вистината за Владимир Ралев“, објавен во вторник, 11 декември, на стр. 9 во „Нова Македонија, од Ристо Ралев,...