Ознака: книга

Бугарската поетеса Наталија Неделкова со книга на македонски

Неодамна, под псевдонимот ЗумБула, бугарската поетеса Наталија Неделкова ја објави нејзината книга „Стапица за поетски соништа“. Станува збор за книга што не е објавена...

Венко Андоновски во Загреб со книга, во Бања Лука со претстава

Во издание на „ТИМ-прес“ од Загреб излезе романот „Азбука за непослушните“ од македонскиот писател Венко Андоновски, во превод на македонистот Борислав Павловски. Ова е...

Промоција на книгата „4х9“ на Гоце Ристовски

Книгата „4х9“, во која е објавена драмата „9“ издадена на четири јазици (македонски, руски, српски и бугарски), од Гоце Ристовски, ќе биде промовирана вечерва,...

Промоција на книгата „Битолски хорологион“ на Марјан Танушевски

Во Битола денес беше промовирана новата книга на новинарот Марјан Танушевски, „Битолски хорологин“. - „Битолски хорологион“ е сончев часовник. Најстариот сончев часовник на ова поднебје,...

Прокопиев: Колумни што зрачат со слободоумност, љубопитство и истенчена духовитост

Промовирана збирка текстови од Весна Дамчевска Книгата „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“ од новинарката, колумнистка и уредничка на културната рубрика во...

Рески, цртички, книга, драма и плоча на македонски

Јазикот, писменоста и верата нѐ одржале како народ и тогаш кога не сме имале наша сопствена држава, и тогаш кога сме биле поделени, покорени...

Доживеав парализа кога ми соопштија дека син ми има аутизам 

Водичот со наслов „Јас и аутизмот“ ја опишува животната борба на мајката Аниса Беќировиќ-Трпчевска која го има четиринаесетгодишниот син Адам, со дијагноза аутизам. Таа...

Меган Маркл напиша книга за деца

Меган Маркл, војвотката од Сасекс, на 8 јуни ќе ѝ ја претстави на јавноста својата прва книга за деца, инспирирана, како што вели таа,...

Меган Маркл ќе објави детска книга заснована на односот помеѓу Хари...

Меган Маркл следниот месец ќе објави детска книга под наслов „Клупата“ за односот помеѓу татко и син, базирана на нејзиниот сопруг принцот Хари и...

Излезе од печат книгата „Дописниот шах во Македонија“

Из­ле­зе од пе­чат ша­хов­ска­та кни­га „До­пис­ни­от шах во Ма­ке­до­ни­ја“, од авто­рот Љубомир Ха­џи-Ма­нев, истак­нат ма­ке­дон­ски ФИДЕ-мај­стор (ФМ), об­ја­ве­на од издавачка­та ку­ќа „Ба­та прес ми­ле­ни­ум“....