15.8 C
Skopje
21.9.2021 - 1:17

Ознака: кинотека

Документарци и мурал во чест на Конески во Кинотека

По повод 30 години независност на Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески, во Кинотеката на Македонија, на 7 септември, вторник, во...

Денови на германскиот филм во Кинотека

Германската амбасада заедно со „Гете институтот“ и Кинотеката повторно ги организира Деновите на германскиот филм во летното кино „Мирно лето“ на Кинотеката во Скопје....

„Новиот бран – 40 години подоцна“ во Кинотека

Со македонската премиера на филмот „Нов бран - 40 години подоцна“, на 17 август во Кинотека ќе започнат деновите на „Кроација рекордс“ во Скопје....

Јапонски филмови во Кинотека

На 6 и 7 јули, Амбасадата на Јапонија и Кинотеката ќе репризираат два филма од четиринаесеттото издание на „Неделата на јапонскиот филм“. Љубителите на...

Почина Борис Ноневски, поранешниот директор на Кинотека

По долго и тешко боледување завчера почина Борис Ноневски, политиколог, социолог на културата, истакнат проучувач на кинематографската и историјата на фотографијата на нашите простори,...

Филмската серија „Декалог“на Кешловски во Кинотека

Следните десет вечери во Кинотеката на Македонија ќе му бидат посветени на полскиот режисер Кшиштоф Кешловски и неговата филмска серија „Декалог“ реализирана во 1988...

Спој меѓу византиската уметност и современите текови

Дигитални графики на Билјана Билбилоска во Кинотека По неодамнешната самостојна изложба во Тетово, македонската уметница Билјана Билбилоска вечерва своите дела ќе ги претстави и пред...

Дигитализирано издание на „Историја на филмот“ на Георги Василевски

Кинотеката на Северна Македонија на нејзината интернет-страница kinoteka.mk го објави дигитализираното издание на „Историја на филмот“ на Георги Василевски, одбележувајќи ја, меѓу другото, и...

Кинотеката додели 100 ДВД-изданиjа од Кирил Ценевски

По повод една година од смртта на филмскиот режисер Кирил Ценевски (1943-2019), Кинотеката на заинтересираните филмофили бесплатно им додели 100 примероци од ДВД-изданието со...

Разновидна мартовска програма на Кинотека

Јазикот што го говорат јунаците во филмовите може да биде најразличен, може да биде и без говор, со пантомима, а може да биде и...