Ознака: Кинотека на Македонија

Векот на Фелини ќе го одбележи и Кинотеката на Македонија

Светскиот филм, но и културата воопшто ги задолжи со неколку наслови од неговата богата филмографија: „Сладок живот“ (1960, награда „златна палма“), „Џулиета и духовите“...

Недела на шпански филм во Кинотека

Во рамките на одбележувањето на јубилејот 25 години од воспоставувањето на билатерални односи со Шпанија, амбасадата на Шпанија во соработка со Министерството за култура...

Проектот „Баухаус имагиниста“ во Кинотеката на Македонија

Почнувајќи од денеска па до 23 ноември, во Кинотеката на Македонија ќе се одржува „Баухаус имагиниста“, проект што вклучува работилници, изложба и филмски проекции....

Недела на јапонскиот филм во Скопје и Битола

На 29 октомври, во 20 часот, ќе почне тринаесеттото издание на Неделата на јапонскиот филм во Кинотеката на Македонија. Оваа година филмската Недела првпат...

Изложба „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“

Изложбата на филмски плакати и рекламен филмски материјал со наслов „Филмовите што ги сакавме (1947 - 1980)“, изработена од Историскиот архив на Пожаревац, ќе...

Филмови во Кинотека за бунтовната ’68

Од 17-ти до 21 септември во Кинотеката на Македонија ќе бидат прикажани пет филма за бурните настани во 1968. Програмата е насловена „Филмови за...

Кинотеката меѓу најдобрите арт-кина на блогот „Спотид бај локалс“

Кинотеката на Македонија е прогласена за едно од најдобрите арт-кина во Европа од блогот „Спотид бај локалс“. На блогот се објавени водичи за 71...

Последен поздрав до доајенот на театарското и на филмското глумиште, Салаетин...

Вечерва во 20 часот, Кинотеката на Македонија ќе испрати последен поздрав до доајенот на театарското и на филмското глумиште, Салаетин Билал, со проекција на...

Почнува „Скопје синема сити“

Музиката и нејзиното филмско претставување е во фокусот на програмата на четвртиот фестивал „Скопје синема сити“ (ССС) чие летно издание ќе се одржува од...

Недела на полски филмови

Во Кинотеката на Македонија денеска почнува Неделата на современ полски филм што ќе се одржува до 9 мај и ќе бидат прикажани шест полски...