1.8 C
Skopje
23.1.2022 - 16:41

Ознака: „Киненова“

„Киненова“ за првпат ја претставува современата ирска кинематографија во Македонија

Меѓународниот филмски фестивал „Киненова“, годинава во рамките на својата редовна програма, за првпат ја претставува современата ирска кинематографија во Македонија. По тој повод на 20-ти...

Свежината од деби-филмовите тешко се повторува во зрелите фази на режисерите

Небојша Јовановиќ, директор на „Киненова“ Реализиравте уште едно издание на меѓународниот филмски фестивал „Киненова“... Накратко, како се стигна до шесто издание, тежок ли беше патот...

Филмските критичари едногласни – итно е потребно формирање на Институт за...

МФФ „Киненова“ во рамките на годинашниот фестивал организираше панел дискусија со филмски критичари, насловен: „Филмската критика реалност или инцидент“. Во воведот на панелот, Гена Теодосиевска,...

Шесто издание на фестивалот што веќе стана звучно име во регионот

Отворен „Киненова“ Фестивалот „Киненова“, свечено отворен во киното „Милениум“ со доделување на наградите за oсобен придонес во филмската уметност и проекција на филмот „Бановиќ Страхиња“...

Отворен меѓународниот филмски фестивал „Киненова“

Филмот е величенствена уметност. Уметност на создавање приказни, сензации и емоции. Уметност за која треба лидер и тим, за која треба имагинација и одважност....

Свечено отварање на фестивалот „Киненона“

Шестото издание на фестивалот „Киненова“ вечерва свечено ќе биде отворено во киното „Милениум“ со почеток во 20 часот. На свеченоста ќе биде доделена наградата за...

Мето Јовановски е добитник на наградата за особен придонес во филмската...

Постхумно наградени и Сабина Ајрула Тозија и Љупчо Тодоровски - Упа Наградата за особен придонес во филмската уметност, која ја доделува МФФ „Киненова“ годинава му...

Валчанов, Балчус и Ангелов во жирито на „Киненова“

Жирито што годинава ќе одлучува за филмовите во главната селекција на ММФ „Киненова“ го сочинуваат: Петар Валчанов, Зане Балчук и Владимир Ангелов. Петар Валчанов е...

Валчанов, Балчус и Ангелов во жири на „Киненова“

Жирито што годинава ќе одлучува за филмовите во главната селекција на ММФ „Киненова“ го сочинуваат: Петар Валчанов, Зане Балчук и Владимир Ангелов. Петар Валчанов е...

Шесто издание на МФФ „Киненова“

Шестото издание на МФФ „Киненова“ ќе се одржи од 27 до 31 октомври. Свеченото отворање ќе се одвива во кино „Милениум“, на кое ќе...