14.8 C
Skopje
19.6.2019 - 7:21

Ознака: „Карневал“

Најмладите продефилираа на Детскиот карневал во Струмица

Околу три илјади дечиња денеска продефилираа на Плоштадот „Гоце Делчев“ во Струмица на Детскиот карневал што се одржува на празникот Прочка. Со него продолжија...

Маските на Струмичкиот карневал

Околу две илјади учесници со најразлични маски синоќа поминаа низ улиците на Струмица на отворањето на Струмичкиот карневал. Кралската свита, во која беа принцот и...

Прием на карневалските групи во Струмица со присуство на министри и...

Повеќе министри, амбасадори и дипломатски претставници вечерва присуствуваа на приемот за карневалските групи и гости што го приреди градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски и...

Струмица почнува да го живее ритамот на карневалот

Од вечер градот под Царевите кули почнува да живее во ритамот на карневалот. Со карневалската забава и дружење на гостите од странство со преставници...

Почнува карневалот во Струмица

Со предавање на клучот на градот од страна на градоначалникот на карневалистите и кревање на знамињата на државата, ЕУ, FECC и карневалското знаме, официјално...

Струмица очекува уште едно блескаво карневалско издание

Организацискиот одбор на Струмичкиот карневал очекува уште едно ново блескаво издание, кое ќе биде помасовно и поквалитетно од ланското. Според претседателот на Организацискиот одбор, Александар...

Објавен конкурсот за карневалска фотографија

„Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј-Струмица“ во соработка со Зружението на граѓани „Евро-визија“ го објави конкурсот за карневалска фотографија „Карневалски слики...

Во Берово се одржа карневалот „Ратевски бамбурци“

Во беровско Ратево денеска по 11-ти пат се одржа карневалската традиција стара 600 години наречена „Ратевски Бамбурци“. На карневалот учествуваа и 11 групни маски...

Бамбурците ќе ја прераскажат уште еднаш страдалната битка за тронот

Придушен екот од метални ѕвонци, паганско разулавено ѕвекање враќаат околните планини. Придушени искри од селскиот оган треперат на страшните маски и за момент ја...

Вевчанска пародија на политичките околности

Вчера василичарските тајфи од Горна и од Долна Маала, придружени од зурли и тапани, продефилира низ населбата, претставувајќи ги своите маски за актуелните сатирични...