Ознака: Кале

Вечерва концерт во Универзална сала и диџеј сет на Кале

Денеска ќе се одржат две нови изведби од програмата „Култура во време на Корона“. Вечер во 20 часот во Универзална сала концерт ќе одржат Доуп...

Исчистена дивата населба под Калето

Екипите на градот Скопје, во соработка со општествено одговорни компании, веќе два дена темелно ги отстрануваат остатоците од дивата населба под Скопското кале. Населбата...

Кале и мегдан

Во 1660 година, за скопското Кале познатиот хроничар Евлија Челеблија напишал: „Ваква уметност, префинетост и градба не се среќаваат често во други градови“ Импресивно е...

Поштенските кочии од времето на Наполеон

Тие поштенски кочии станале многу популарни под името мал-пост (француски malle-post), односно кочии за пренос на спакувани пратки. Најпрвин тие функционирале на две тркала...

Прочка, зурли и тапани на Калето

Прочка, или Велики поклади, спаѓа меѓу најголемите христијански празници. Во еден свој дел празнувањето е поврзано и со паганските прославувања. Покрај тоа што овој...

Почнува постапката за изградба на тунелите под Кале

Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов на денешната прес-конференција со видеопрезентација го најави почетокот на постапката за проектирање на капиталниот градежен зафат „Тунелите под Кале“. -...

Затворено незаконско градилиште на Кале

Овластен градежен инспектор на општина Центар со полициска придружба денеска затвори нелегално градилиште во населбата Кале, откако во текот на вчерашниот ден донесе решение...

Во Сараево изложба за Скопско кале

Во Земаљскиот музеј во Сараево од денеска до 20 јули, Музејот на градот Скопје ќе се претстави со изложбата „Скопската тврдина - симбол на...

Сакралните артефакти се скапоцен дел од македонското наследство

Македонскиот народ преку овие артефакти, во повеќевековната меморија во големата православна заедница на Балканот, се промовира како значаен чинител во културната традиција и во...