Ознака: кадар

Правосудството без кадар, граѓаните без правда

Правните експерти велат дека државата што поскоро треба да го промени начинот на кој се врши изборот на судии, поротници, обвинители и правобранители во...

За намалениот број на стручен кадар во музеите треба да се...

Кризата со ковид-19 послужи и како катализатор за круцијални иновации што веќе беа во тек, особено видливи во зголемениот фокус на дигитализацијата и креирањето...

Стопанството има недостиг од стручен кадар

Вкупно 62 отсто од компаниите во земјава се соочуваат со недостиг од стручен кадар и засега недостигот е најголем во машинската индустрија, електротехничката струка,...

Постои ли стратегија за задржување на стручниот кадар во земјата

Откако корона-кризата во Македонија „врати“ висококвалификувани лица што работеа во странство Како да ги задржи Македонија своите висококвалификувани кадри што работат во развиените земји во...

Основоположниците надвор од кадарот

Додека на отворањето на фестивалот се величат успесите на гостите, кои специјално за оваа пригода допатуваа во Битола, никој од организаторите не се сети...

Еден кадар за мене, еден за историјата!

Весна Дамчевска, специјално за „Нова Македонија“ од Битола Еден кадар за мене, еден за историјата, мотото на браќата Милтон и Јанаки Манаки со кои започна...

Слободни работни места има, квалификуван кадар нема

Промени во регулативата за работни односи, преквалификација на невра­ботените, креирање добро пла­тени места, се препораките за регрутација на квалитетна работна сила и поголема конкурентност...

Сѐ потешко се наоѓа квалификуван кадар

Потребата за квалификуван кадар ги натера стопанствениците сами да иницираат промени во образовниот систем и да се заложат за регулирање на пазарот на трудот...

Поголеми плати за кадарот во градинките со Законот за детска заштита

Покачувањето на платите на вработените во градинките продолжува и во 2019 година. Со измените на Законот за детска заштита коишто се во собраниска процедура...

Филипче: Правиме сѐ што е можно да го зајакнеме здравствениот систем

Сериозниот недостиг на кадар заради политиките кои биле спроведувани сите години резултира со тоа сега да имаме сериозен дефицит. Веќе почнавме да го надополнуваме...