2 C
Skopje
16.12.2018 - 16:35

Ознака: Истражување

НАСА денеска ќе отвори ново поглавје во истражувањето на Марс

Сондата „Инсајт“ првпат ќе ја проучува внатрешноста на Црвената Планета, а резултатите ќе ни откријат многу за Марс, но и за нашата планета НАСА денеска...

На вистинскиот или на погрешниот пат

Во големата анкета на интернационалното истражување на „Ипсос“, со кое беа опфатени дури 28 земји, мнозинството (60 проценти) луѓе во светот мислат дека нивните...

Покривката од темнина ја одбележа најлошата година за човештвото

Страдањата во 1349-та година кога чумата збришала половина од светската популација, како и трагичните настани во 1918-та кога инфлуенцата однела 100 милиони животи, се...

Во Словенија веќе не се смеат на политички вицеви

Шегите на сметка на политичарите во Словенија речиси целосно исчезнаа во однос на време пред повеќе од триесет години, не затоа што се забранети...

Хокинг забележал значителен напредок во неговото животно истражување пред смртта

Објавено е последното научно истражување на познатиот теориски физичар и космолог Стивен Хокинг, во врска со неговата работа на објаснувањето за тоа што се...

„Фалкон 9“ го осветли калифорниското небо

Жителите на Калифорнија во САД имаа спектакуларна глетка при осветлувањето на небото по лансирањето на ракетата „Фалкон 9“ на „Спејс екс“, пренесува „Ју ес...

Џуџестата планета „Гоблин“ ги менува сфаќањата за Сончевиот систем

Далечната планета-џуџе наречена „Гоблин“ е откриена со опсервациите што ги редефинираат сфаќањата за Сончевиот систем, пренесува „Гардијан“. Астрономите дојдоа до откритието барајќи ја хипотетичката масивна...

Маѓепсаниот круг на мафијата, насилството и италијанската политика

Во Италија се забележани повеќе од една илјада напади врз политичарите во периодот помеѓу 2013 и 2015 година, со што Џанмарко Даниеле го истражуваше...

АВРМ истражува кои вештини се барани на пазарот на трудот

Почнува анкетното истражување за потребата од вештини на пазарот на трудот за 2018/2019 година, кое Агенцијата за вработување на Република Македонија го спроведува во...

Најкорумпирани – лекарите, цариниците, полицајците, професорите

Истражувањето, во текот на пет години (2013-2018 г.) го спроведуваа четворица професори на Факултетот за безбедност д-р Цане Мојаноски, д-р Марина Малиш-Саздовска, д-р Марјан Николовски...