17.5 C
Skopje
16.7.2019 - 23:24

Ознака: историја

Комисии за политичко адаптирана историја

Македонската историска наука е ставена во „волтеровска“ позиција, во која треба да ги докаже туѓите гледишта на сопственото минато, благодарение на два политички билатерални...

Јаз’к

Македонија вчера требаше да го прослави реткиот јубилеј, 75-годишнината од првиот весник на македонски јазик! Ама, заборави... Оти, Македонија денес нема ни мотив, ни...

Кратка историја на осаменоста

Бројот на луѓето околу тебе не ти гарантира дека не си осамен. Кога е човек вистински осамен, тој всушност, и да влезе во толпа,...

Ѓорѓи Грчев – хокеар со богата историја

Грчев ја почна кариерата во поранешна Чехословачка, а ја продолжи во Вардар, подоцна Макотекс. Незаборавни мигови на југословенските лизгалишта Малкумина знаат дека пред 30 и...

Добрососедската историја почна да се емитува и без комисијата

Она што е симптоматично во новата серија најавувана како семејна сага, која почна да се емитува на Канал 5, е дека дејството се одвива...

Промени на името низ историјата

Низ историјата, до прогласувањето на нејзината самостојност во 1991 година, географскиот простор на сегашната Република Македонија беше изложен на повеќе промени и додавки на...

Преиспитувањето на историјата преку спомениците ја подели Унгарија

Унгарија врши реконструкција на нејзината политичка историја преку спомениците во државата, пренесуваат светските медиуми, посочувајќи го примерот со статуата на Имре Наѓ во Будимпешта,...

Кратка историја на „посветлата иднина“

„Докле смо стигли и шта даље са реформом“, Јован Шчекиќ Го одбрав ова писмо (го пренесувам во изворна форма) како едно од сличните, како пример...

Македонија – историја што привршува

По менувањето на Уставот и името на Република Македонија и по ратификацијата на спогодбата од Мала Преспа во грчкиот парламент, настаните се одвиваат како...

И тие влегоа во историја. Сега ќе можат ли да излезат?

Не толку одамна кога во гимназијата ЈБТ во Скопје имаше насочена насока за библиотекари по големата глобализациска програма на тогашниот образовен систем (претпоставувам дека...