Ознака: историја

Сараевски улици носат имиња на личности со спорна историја

Иницијативата за промена на имињата на улиците во Сараево именувани според личностите што соработувале со усташките власти во текот на Втората светска војна не...

Крадењето на нашата историја е крадење на основата на која се...

Присвојувањето делови од националните истории и историски личности има дога „традиција“ на Балканот. Тоа не е ниту моментален тренд, ниту каприц на одредена гарнитура...

Јане Сандански: Сите жители на Македонија се чисти Македонци

Повеќе извори посочуваат дека левицата на ВМРО предводена од Јане Сандански ја негувала македонска национална свест.  Елефтериос Ставридис во својота книга „Зад кулисите на КПГ“, истканува...

Додека има Македонци, македонскиот јазик не е загрозен

Азбуката и правописот на македонскиот јазик се прифатени на 5 мај 1945 година, а прогласот бил објавен во весникот „Нова Македонија“, кој со тоа...

Најсмртоносните атентатори во историјата

Пред да се случи Првата крстоносна војна, на Блискиот Исток се појавува една нова секта оформена од исламскиот мисионер со шиитско потекло Хасан и...

Виенската опера првпат во историјата постави дело напишано од жена

Иако операта се смета за најмизогина од сите уметности поради страшните судбини што им се случуваат на женските ликови, тоа полека се менува. Во...

Гоблеки Тепе – најстариот верски храм во светот

Гоблеки Тепе е најстарата монуметнатална градба во светот за која се претспоставува дека е изградена е пред околу 12.000 години, во споредба со пирамидите...

Терминот „златна доба“ заминува во историјата

На секој поединец и генерација мора да им се даде можност да ги раскажат сопствените историски приказни, но и да ги толкуваат оние раскажани...

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

Во организација на Институтот за македонска литература при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Факултетот за литература при Истанбулскиот универзитет, од 13...

Започна најдолгиот лет во историјата – Од Лондон до Сиднеј за...

Водечката австралиска авиокомпанија „Куантас“ по еден месец од рекордно долгиот лет меѓу Њујорк и Сиднеј, планира пробен 19-часовен непрекинат лет од Лондон до Сиднеј. Летот...