Ознака: историјата

Сега им пречи и споменикот на советските ослободители од фашизмот

Бугарија продолжува со ретуширањето на историјата Од Софија „стара песна на нов глас“. Новиот аранжман е дека историските фалсификати што ги прави Софија сега се...

И јас сум Челзи

Јас половина живот навивам за Ливерпул. Сакам кога Челзи страда на „Енфилд“ или на „Стенфорд бриџ“. Но денес и јас сум Челзи. Лудаците не...

Најинтересните прикази на сатаната низ историјата на уметноста

Не е пријатно кога се спомнува зборот ѓавол, а уште помалку сатана. Но постојат голем број неговите интересни уметнички прикази низ историјата. Издвојуваме некои...

Како пандемијата да замине во историјата

Со повеќе од 124 милиони нови случаи на ковид-19 низ светот од почетокот на 2022 година и со тоа што вирусот се шири, мутира...

Нема идеолошки, туку само геополитички спор

Историјата на судирите во Украина и главниот белег на актуелниот конфликт: Историографијата сведочи дека токму украинскиот регион бил честопати на работ на крвави заплети. Нешто...

Ние, Украинците

Ваква несреќа, да бидеш дел од „два света“, споделуваат неколку држави во Европа и светот. Таа коб ја носат Украинците, ја носат Полјаците, а...

Украина низ историјата

Од формирањето на Киевска Русија од страна на викиншките трговци како прва голема словенска држава, територијата на Украина беше цел на разни интереси -...

Историјата се повторува, еднаш како трагедија, другпат како фарса

Еве сме и денес, речиси пак под истите историски околности! Грција „нè реши“ со Преспанскиот, на ред се Бугарите, а бидете без грижа, ќе...

Океаните никогаш во историјата не биле потопли

Океаните стануваат сѐ потопли, а нивните температури продолжуваат да растат, покажува најновото истражување објавено во Колорадо. Минатата година беа забележани највисоките температури на океаните...

Кари: Потребни беа многу вештина, вежбање и повторувања

Тој сега има вкупно 2.977 погодени тројки и го надмина досегашниот рекорд на Реј Ален (2.973). Она што е импресивно е тоа што на...