Ознака: историските

Како пишувале Македонците пред два века

Според написи на професорот Васил Златарски, станува збор за две писма напишани во 1814 и 1815 година, од страна на Мано Х. Петков. Првото...

Делирадев: Народна Република Македонија (НРМ) е втората решителна и понапредна фаза...

Според Делирадев, борбата за „ослободување на македонскиот народ од политичкото, економското и духовното ропство, беше револуционерна борба и против апсолутистичката и полуфеудална Турција и...

Ресенчанецот Наум Туфекџиев најпознат атентатор во Бугарија

Туфекџиев бил еден од најбогатите луѓе во Софија. Тргувал со оружје, експлозиви и муниција. Зборувал неколку јазици.Тргувал со секого - со власт и со...

Додека во Крушево се раѓала Републиката, во Битола убиен рускиот конзул

Само еден ден по убиството, на 9 август 1903 година, додека во Крушево сѐ уште егзистирала Републиката, по инсистирање на Русија, бил составен воен...

Кому му пречат историските вистини?

Ако не знаеш кој си и што си, не можеш да бидеш ниту демократ, ниту да функционираш и да се легитимираш во современиот свет,...